Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata

Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure A...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Lásztity Radomir
Mosonyi Ágota
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1959
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 5 No. 11-12
Kulcsszavak:Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/82143
LEADER 02246nab a2200265 i 4500
001 acta82143
005 20231006141737.0
008 231006s1959 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Lásztity Radomir 
245 1 0 |a Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Lásztity Radomir 
260 |a Műszaki Könyvkiadó  |b Budapest  |c 1959 
300 |a 298-301 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 5 No. 11-12 
520 3 |a Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure Anilin-Phtalsäure und Anilin-Diphenilamin-Phosphorsäure) wurden die folgenden Zucker gefunden : Fructose, Glucose, Saccharose, Maltose, Raffinose und ein ketosehaltiges Trisaccharid. Mono and oligosaccharides extracted from Hungarian rye flours with 80% ethanol were investigated by the authors by paper chromatography. Ascendent technique was apphed, using a solvent system butanol : glacial acetic acid : water 4:1:5 on filter paper Schleicher and Schüll 2304/b. Tests were run 120 hours, elongated wach 24 hours. Phthalic aniline and ethanohc anihne-diphenylamine-phosphoric acid and naphthoresorcinol in trichloroacetic acid, respectively, served as developing agents. On the basis of the obtained chromatograms, the presencç of the following sugars was detected : fructose, glycose, sucrose, maltose, raffinose and an unknown trisaccharide of ketose content. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt 
700 0 1 |a Mosonyi Ágota  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82143/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_298-301.pdf  |z Dokumentum-elérés