Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata
Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure A...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Műszaki Könyvkiadó
Budapest
1959
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
5 No. 11-12 |
Kulcsszavak: | Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/82143 |
LEADER | 02246nab a2200265 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta82143 | ||
005 | 20231006141737.0 | ||
008 | 231006s1959 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Lásztity Radomir | |
245 | 1 | 0 | |a Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata |h [elektronikus dokumentum] / |c Lásztity Radomir |
260 | |a Műszaki Könyvkiadó |b Budapest |c 1959 | ||
300 | |a 298-301 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 5 No. 11-12 | |
520 | 3 | |a Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure Anilin-Phtalsäure und Anilin-Diphenilamin-Phosphorsäure) wurden die folgenden Zucker gefunden : Fructose, Glucose, Saccharose, Maltose, Raffinose und ein ketosehaltiges Trisaccharid. Mono and oligosaccharides extracted from Hungarian rye flours with 80% ethanol were investigated by the authors by paper chromatography. Ascendent technique was apphed, using a solvent system butanol : glacial acetic acid : water 4:1:5 on filter paper Schleicher and Schüll 2304/b. Tests were run 120 hours, elongated wach 24 hours. Phthalic aniline and ethanohc anihne-diphenylamine-phosphoric acid and naphthoresorcinol in trichloroacetic acid, respectively, served as developing agents. On the basis of the obtained chromatograms, the presencç of the following sugars was detected : fructose, glycose, sucrose, maltose, raffinose and an unknown trisaccharide of ketose content. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt | ||
700 | 0 | 1 | |a Mosonyi Ágota |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82143/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_298-301.pdf |z Dokumentum-elérés |