Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation
Napjainkban az élelmiszer-analitika területén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszerű minta-előkészítést igénylő, gyors és roncsolásmentes vizsgálati módszerek. Az illékony komponensek mérése ilyen módon az ún. elektronikus orral valósítható meg. Jelen cikk bemutatja az elektronikus orr...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
EOQ MNB
Budapest
2013
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
59 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79595 |
Tartalmi kivonat: | Napjainkban az élelmiszer-analitika területén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszerű minta-előkészítést igénylő, gyors és roncsolásmentes vizsgálati módszerek. Az illékony komponensek mérése ilyen módon az ún. elektronikus orral valósítható meg. Jelen cikk bemutatja az elektronikus orr működési elvét, a méréstechnika fejlődésének mérföldköveit és az alkalmazhatósági területeit. Nowadays rapid, non-destructive measurement techniques that require simple sample preparation are more and more popular in food analysis. Detection of volatile compounds can be performed this way by the so called electronic nose. This paper introduces the principle of operation of electronic nose, milestones in the development of the measurement technique and its fields of application. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 171-183 |
ISSN: | 0422-9576 |