Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. pesticide residues /
In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2020
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
66 No. 1 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79340 |
LEADER | 02124nab a2200301 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79340 | ||
005 | 20230826080822.0 | ||
008 | 230712s2020 hu o 0|| eng d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a eng | ||
100 | 1 | |a Ambrus Árpád | |
245 | 1 | 0 | |a Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. |h [elektronikus dokumentum] : |b pesticide residues / |c Ambrus Árpád |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2020 | ||
300 | |a 2790-2801 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 66 No. 1 | |
520 | 3 | |a In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the pesticide residue content of the foodstuffs on the market is analyzed and the exposure of Hungarian consumers is estimated in order to facilitate the rational and regular use of pesticides by means of a scientific evaluation of the situation; recommendations are also made. Based on extensive studies and international information it can be stated that pesticide residues in our foods, including glyphosate residues, do not pose a food safety or public health risk to consumers. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság | ||
700 | 0 | 2 | |a Szenczi-Cseh Júlia |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Griff Tamás |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Kerekes Kata |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Miklós Gabriella |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Vásárhelyi Adrien |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Szigeti Tamás János |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79340/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf |z Dokumentum-elérés |