Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. pesticide residues /

In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Ambrus Árpád
Szenczi-Cseh Júlia
Griff Tamás
Kerekes Kata
Miklós Gabriella
Vásárhelyi Adrien
Szigeti Tamás János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79340
LEADER 02124nab a2200301 i 4500
001 acta79340
005 20230826080822.0
008 230712s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Ambrus Árpád 
245 1 0 |a Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b pesticide residues /  |c  Ambrus Árpád 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 2790-2801 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 1 
520 3 |a In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the pesticide residue content of the foodstuffs on the market is analyzed and the exposure of Hungarian consumers is estimated in order to facilitate the rational and regular use of pesticides by means of a scientific evaluation of the situation; recommendations are also made. Based on extensive studies and international information it can be stated that pesticide residues in our foods, including glyphosate residues, do not pose a food safety or public health risk to consumers. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság 
700 0 2 |a Szenczi-Cseh Júlia  |e aut 
700 0 2 |a Griff Tamás  |e aut 
700 0 2 |a Kerekes Kata  |e aut 
700 0 2 |a Miklós Gabriella  |e aut 
700 0 2 |a Vásárhelyi Adrien  |e aut 
700 0 2 |a Szigeti Tamás János  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79340/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf  |z Dokumentum-elérés