Általános iskolások élelmiszerbiztonsági kockázatészlelése = Food safety risk perception of elementary school students
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt céljai közé tartozik a vásárlók élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tudatosságának növelése, amelynek az egyik legfontosabb feltétele az élelmiszer-vásárlással, -kezeléssel, -tárolással és -fogyasztással kapcsolatos alapvető ismeretek gyermekko...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2015
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
61 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság - felmérés - általános iskola |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79058 |
Tartalmi kivonat: | A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt céljai közé tartozik a vásárlók élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tudatosságának növelése, amelynek az egyik legfontosabb feltétele az élelmiszer-vásárlással, -kezeléssel, -tárolással és -fogyasztással kapcsolatos alapvető ismeretek gyermekkorban történő megszerzése. Ezt a készségszintű tudást egy kialakult szokásokkal rendelkező felnőtt esetében ugyanis már nem lehet hasonló hatékonysággal átadni. A cikkben a szerzők egy általános iskolások körében elvégzett élelmiszerlánc-biztonsági felmérés eredményeit mutatják be. A NÉBIH a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen egy kisebb elemszámú (n=267), pilot kérdőíves felmérést végzett el hét budapesti, ökoiskolai hálózathoz tartozó - vagyis fenntarthatósági célokat az oktatás során prioritásként kezelő - általános iskola részvételével. A kutatás során negyedik osztályos (10-11 éves) tanulókat kérdeztünk meg, amire a szülők írásos beleegyezését követően kerülhetett sor. A valós helyzetkép megismerése érdekében a gyerekeknek segítséget nyújtottunk a kérdőív kitöltésében, ugyanakkor törekedtünk arra, hogy a válaszaikat ne befolyásoljuk. A kutatás egyik legfontosabb pozitív tapasztalata, hogy a téma iránt kifejezett érdeklődést mutattak mind a szülők, mind a tanulók. A szám szerűsített eredm ényekből arra következtethetünk, hogy bár a m egkérdezett gyerm ekek egyes élelm iszer-biztonsági kérdésekben tájékozottak voltak, a kockázatokat sok esetben tévesen m érik fel. Az ism eretek hiánya a kisfiúk esetében hangsúlyosabban jelenik m eg. Term észetesen a felm érés eredm ényeit nagyban befolyásolhatta a bevont iskolák köre. Valószínű, hogy ha nem csak egyes budapesti öko-iskolák tanulóit vizsgáltuk volna, lényegesen nagyobb szórást tapasztaltunk volna a gyerekek tudásszintjében és tudatosságában. Az eredm ények azonban így is hasznos segítséget adnak arra vonatkozóan, hogy egy későbbi általános iskolásoknak szóló ism eretterjesztő kam pány során milyen szem pontokat érdem es leginkább figyelem be vennünk. It is among the key objectives of the National Food Chain Safety Office to increase consumer awareness regarding food chain safety, one of the most important conditions of which is to obtain basic knowledge related to the purchase, handling, storage and consumption of foods. Mastering of this skill cannot be learned with the same efficiency by an adult already possessing ingrained habits. In this article, results of a food chain safety survey, performed among elementary school students, are presented by the authors. A small element number (n=267) pilot questionnaire survey was conducted by NÉBIH, together with Corvinus University of Budapest, with the participation of seven Budapest elementary schools belonging to a network of eco-schools, i.e., schools that treat sustainability targets as priorities in education. During the study, fourth-grade (10 to 11 years old) students were asked, which could take place after obtaining written consent from the parents. To ascertain what the real situation was, kids were given help in filling out the questionnaire, however, we tried not to influence their answers. One of the most positive experiences of the study was that both parents, as well as students showed a pronounced interest in the topic. It can be concluded from the numerical results that, although the children surveyed were well-informed about certain food safety issues, risk were assessed erroneously in many cases. The lack of knowledge was more prominent for the young boys. Naturally, results of the survey could be influenced greatly by the range of schools included. It is likely that if not only students of certain Budapest eco-schools had been surveyed, a signficantly larger variation in the knowledge level and awareness of the children could have been found. However, results still provide useful pointers about what the aspects are that would be worth taking into consideration the most during a later educational campaign for elementary school students. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 872-880 |
ISSN: | 0422-9576 |