Cellulóz alapú szubsztrátok ultrahangos előkezelése enzimes lebontáshoz

A munkám során a különböző körülmények között végzett ultrahangos előkezelés cellulóztartalmú biomassza enzimes lebontására gyakorolt hatásait vizsgáltam. A kísérlet során kukorica-csutka őrleményt alkalmaztam szubsztrátként, amely egy cellulóz tartalmú, iparban nagy mennyiségben keletkezett mellékt...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bányai Gréta Lilla
További közreműködők: Hodúr Cecília (Témavezető)
Lemmer Balázs (Témavezető)
Dokumentumtípus: Szakdolgozat
Megjelent: 2018
Tárgyszavak:
Online Access:http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73791
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A munkám során a különböző körülmények között végzett ultrahangos előkezelés cellulóztartalmú biomassza enzimes lebontására gyakorolt hatásait vizsgáltam. A kísérlet során kukorica-csutka őrleményt alkalmaztam szubsztrátként, amely egy cellulóz tartalmú, iparban nagy mennyiségben keletkezett melléktermék. Az enzimes hidrolízis során xilanáz enzimmel dolgoztam. A reakció során keletkezett cukor mennyiségének nyomon követésére dinitroszalicilsav-alapú spektrofotometriás módszert használtam. A célom az volt, hogy megvizsgáljam az ultrahangos előkezelés időtartamának és teljesítményének hatását a cellulóz hidrolízise során keletkezett cukor mennyiségére. Vizsgáltam továbbá, hogy milyen hatással volt a hidrolízis sebességére és az enzimkinetikai jellemzőkre a különböző kezelési idejű és amplitúdójú szonikáció.