Cellulóz alapú szubsztrátok ultrahangos előkezelése enzimes lebontáshoz
A munkám során a különböző körülmények között végzett ultrahangos előkezelés cellulóztartalmú biomassza enzimes lebontására gyakorolt hatásait vizsgáltam. A kísérlet során kukorica-csutka őrleményt alkalmaztam szubsztrátként, amely egy cellulóz tartalmú, iparban nagy mennyiségben keletkezett mellékt...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Szakdolgozat |
Megjelent: |
2018
|
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73791 |
Tartalmi kivonat: | A munkám során a különböző körülmények között végzett ultrahangos előkezelés cellulóztartalmú biomassza enzimes lebontására gyakorolt hatásait vizsgáltam. A kísérlet során kukorica-csutka őrleményt alkalmaztam szubsztrátként, amely egy cellulóz tartalmú, iparban nagy mennyiségben keletkezett melléktermék. Az enzimes hidrolízis során xilanáz enzimmel dolgoztam. A reakció során keletkezett cukor mennyiségének nyomon követésére dinitroszalicilsav-alapú spektrofotometriás módszert használtam. A célom az volt, hogy megvizsgáljam az ultrahangos előkezelés időtartamának és teljesítményének hatását a cellulóz hidrolízise során keletkezett cukor mennyiségére. Vizsgáltam továbbá, hogy milyen hatással volt a hidrolízis sebességére és az enzimkinetikai jellemzőkre a különböző kezelési idejű és amplitúdójú szonikáció. |
---|