Amiloid fibrillumok képződésének gátlása ginseng kivonattal
A fehérje aggregációt és az amiloid képződést világszerte intenzíven kutatják. Ma mintegy 50 olyan betegség ismert, amely kapcsolatba hozható az oldott peptidek és fehérjék misfolding-jával majd amiloid fibrillumokká alakulásával. Ilyen betegségek pl. az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington bete...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Szakdolgozat |
Megjelent: |
2018
|
Kulcsszavak: | aggregáció kinetikája amiloid fibrillum kongó vörös tripszin turbiditás |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73163 |
Tartalmi kivonat: | A fehérje aggregációt és az amiloid képződést világszerte intenzíven kutatják. Ma mintegy 50 olyan betegség ismert, amely kapcsolatba hozható az oldott peptidek és fehérjék misfolding-jával majd amiloid fibrillumokká alakulásával. Ilyen betegségek pl. az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington betegség, valamint a II-es típusú diabétesz is. Becslések szerint az elkövetkező 40 évben az új Alzheimer kóros egyének száma meghaladja a 80 milliót. Jelenleg a II-es típusú diabétesz több, mint 300 millió egyént érint. A fibrillumok kialakulásakor az érintett fehérje már nem tudja betölteni biológiai funkcióját. Nem csak azok a fehérjék képesek amiloid fibrillumokat képezni, amelyek kapcsolatba hozhatók valamelyik fehérje konformációs betegséggel, hanem megfelelő laboratóriumi körülmények között bármelyik fehérje képes erre. Az amiloid fibrillumok képzésére való képesség ugyanis a polipeptid lánc peptid gerincének a sajátossága. Így mára már világossá vált, hogy a fehérjék amiloid fibrillumok képzésére való hajlama általánosabb, mint korábban gondoltuk (Knowles és mtsai., 2014). Mind elméleti, mind pedig gyakorlati szempontból fontos az amiloid fibrillum képződés gátolhatóságának vizsgálata. Munkánk célja volt különböző étrend kiegészítők (ginkgo biloba-, Panax ginseng-, aloe vera kivonatok) és az Egri bikavér amiloid fibrillum képződésre kifejtett gátló hatásának vizsgálata. Kísérleteinkhez tripszin modell fehérjét használva 60 %-os etanolos közegben pH 7-nél turbiditást, kongó vörös kötődést valamint az aggregáció kinetikáját mértük. Leghatékonyabbnak a ginseng kivonatot találtuk a fibrillum képződés gátlásában. |
---|