Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze
Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Műszaki Könyvkiadó
Budapest
1955
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
1 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/81657 |
LEADER | 02838nab a2200241 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta81657 | ||
005 | 20230922082458.0 | ||
008 | 230922s1955 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Lindner Elek | |
245 | 1 | 0 | |a Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze |h [elektronikus dokumentum] / |c Lindner Elek |
260 | |a Műszaki Könyvkiadó |b Budapest |c 1955 | ||
300 | |a 49-55 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 1 No. 2 | |
520 | 3 | |a Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél helytálló és figyelembe veszi a zsírmennyiség okozta változást is. r3033 8 H ozzáadott víz % = - —r~r— — 2933,8 — 3,17 zsír %. faj súly A tej meghatározott zsír és fajsúly adataiból végezhető számítást a gyakorlatban kiküszöböli megfelelő számolóléc alkalmazása, melyen a megfelelő értékek osztásvonalainak tolóka segítségével való összeillesztése útján az idegen viz százalékos mennyisége, valamint a vizezés mértéke közvetlenül leolvasható. A levezetett képlettel a zsírmentes szárazanyagtartalom is kifejezhető, s egyesített számolólécen közvetlenül leolvasható. Die Ermittelung des Wasserzusatzes in m it Wasser verfälschter Milch geschieht unm ittelbar durch eine Form el, welche m it H ilfe der spezifischen Gewichte der E inzelbestandteile abgeleitet wurde. Als Grund dient 8,5% fettfreie Trockensubstanz bei 3,3% F ettgehalt, und es wird auch der Einfluss der Fettm engen berücksichtigt. 3033,8 Zusatzw assergehalt % —]--------- - — 2933,8 — 3,17 F ett% . sp. Gew Die aus den bestim m ten D aten von sp. Gew. und F e tt durchzuführende Rechnung wird überflüssig gem acht durch einen entsprechenden Rechenschieber, an welchem nach Einstellen der W erte sowohl die Zusatzw asser-Prozente in 100 TI. gewässerter Milch, als auch die W ässerung, d. h. Zusatzwassermenge zu 100 TI. Milch unm ittelbar ablesbar sind. Aus der Form el ist auch der fettfreie Trockensubstanzgehalt zu entnehm en und ist an einem m it dem vorhergenannten vereinigten Rechenschieber unm ittelbar, ablesbar. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer | ||
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81657/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_49-55.pdf |z Dokumentum-elérés |