Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze

Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Lindner Elek
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1955
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 1 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81657
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél helytálló és figyelembe veszi a zsírmennyiség okozta változást is. r3033 8 H ozzáadott víz % = - —r~r— — 2933,8 — 3,17 zsír %. faj súly A tej meghatározott zsír és fajsúly adataiból végezhető számítást a gyakorlatban kiküszöböli megfelelő számolóléc alkalmazása, melyen a megfelelő értékek osztásvonalainak tolóka segítségével való összeillesztése útján az idegen viz százalékos mennyisége, valamint a vizezés mértéke közvetlenül leolvasható. A levezetett képlettel a zsírmentes szárazanyagtartalom is kifejezhető, s egyesített számolólécen közvetlenül leolvasható. Die Ermittelung des Wasserzusatzes in m it Wasser verfälschter Milch geschieht unm ittelbar durch eine Form el, welche m it H ilfe der spezifischen Gewichte der E inzelbestandteile abgeleitet wurde. Als Grund dient 8,5% fettfreie Trockensubstanz bei 3,3% F ettgehalt, und es wird auch der Einfluss der Fettm engen berücksichtigt. 3033,8 Zusatzw assergehalt % —]--------- - — 2933,8 — 3,17 F ett% . sp. Gew Die aus den bestim m ten D aten von sp. Gew. und F e tt durchzuführende Rechnung wird überflüssig gem acht durch einen entsprechenden Rechenschieber, an welchem nach Einstellen der W erte sowohl die Zusatzw asser-Prozente in 100 TI. gewässerter Milch, als auch die W ässerung, d. h. Zusatzwassermenge zu 100 TI. Milch unm ittelbar ablesbar sind. Aus der Form el ist auch der fettfreie Trockensubstanzgehalt zu entnehm en und ist an einem m it dem vorhergenannten vereinigten Rechenschieber unm ittelbar, ablesbar.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:49-55