Significance of water activity in food microbiology

A vízaktivitás — azon kívül, hogy az élelmiszerek eltarthatósági idejét befolyásolja — hatással van a mikrobák életére, a baktériumok és élesztők szaporodására vagy a sejtek számának csökkentésére. Megkönnyíti továbbá egyes, gyengébb tűrőképességéi csoportok kiküszöbölését, valamint elősegít enzimha...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bartl Vladimír
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1981
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 27 No. 5-6
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80918
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A vízaktivitás — azon kívül, hogy az élelmiszerek eltarthatósági idejét befolyásolja — hatással van a mikrobák életére, a baktériumok és élesztők szaporodására vagy a sejtek számának csökkentésére. Megkönnyíti továbbá egyes, gyengébb tűrőképességéi csoportok kiküszöbölését, valamint elősegít enzimhatásban beálló változásokat és a csomagolt élelmiszerekben előmozdítja vízcseppek képződését. Megadja a vízaktivitás definícióját és egy képletet, amely az ozmózisos nyomás és a vízaktivitás közötti összefüggést fejezi ki. Áttekintést nyújt a vízaktivitásnak a mikrobák növekedésére gyakorolt hatásáról és a baktériumsejtek csökkent vízaktivitási értékekkel szemben mutatkozó ellenállásának a mechanizmusáról. Az élelmiszertudomány mellett az élelmiszeriparnak is szüksége van a vízaktivitásra vonatkozó ismeretek bővítésére az élelmiszerek minőségének megőrzése, valamint az energiaigények csökkentése céljából, ami a hosszabb eltarthatósági idejű élelmiszerek előállításával érhető el. Die Wasseraktivität, ausserdem, dass sie die Dauer der Verwendbarkeit verlängert, beeinflusst das Leben der Mikroben, die Vermehrung der Bakterien und Hefen oder die Verminderung der Anzahl der Zellen. Sie erleichtert ferner die Beseitigung gewisser Gruppen minderer Toleranz und begünstigt einige Änderungen der Enzymwirkung, sowie die Bildung von Wassertröpfen in verpackten Lebensmitteln. Eine Begriffsbestimmung der Wasseraktivität und eine Formel werden angegeben, letztere drückt den Zusammenhang zwischen dem osmotischen Druck und der Wasseraktivität aus. Eine Übersicht beschreibt die Wirkung der Wasseraktivität auf das Wachstum der Mikroben und den Mechanismus des Widerstandes von Bakterienzellen gegen abnehmenden Werten der Wasseraktivität. Ausser der Lebensmittelwissenschaft beansprucht auch die Lebensmittelindustrie eine Erweiterung von unseren Kenntnissen über die Wasseraktivität zwecks Bewahrung der Qualität der Lebensmittel und Verminderung des Energiebedarfsweiche Ziele durch die Herstellung von Lebensmitteln längerer Verwendungsdauer erreichbar sind.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:271-280
ISSN:0422-9576