Szója- és tejfehérje készítmények proteintartalmának meghatározása automatizált enzimimmun-analitikai eljárással hőkezelt húskészítményekben

A szerzô húskészítmények szójafehérje és kazein tartalmának meghatározására indirekt, kompetitív ELISA-módszert adaptált automatikus, enzimimmun-analitikai mérôrendszerre (Auto-EIA, LABSYSTEMS) megfelelô számítógépes programok kidolgozásával. Így kiküszöbölte a standardok, a minta és a reagens oldat...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kerekes László
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1994
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 40 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerbiztonság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80517
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzô húskészítmények szójafehérje és kazein tartalmának meghatározására indirekt, kompetitív ELISA-módszert adaptált automatikus, enzimimmun-analitikai mérôrendszerre (Auto-EIA, LABSYSTEMS) megfelelô számítógépes programok kidolgozásával. Így kiküszöbölte a standardok, a minta és a reagens oldatok kézi pipettázásából, a mosási mûveletek elégtelenségébôl származó hibákat. Megbízható eredményeket kapott a kalibrációs görbe felvételénél - a szokásos kvázilineáris közelítés helyett lényegesen jobb - harmadfokú polinomiális egyenlet számítógépes illesztést végezve. An indirect, competitive ELISA-method was adapted to an automatic, enzyme immune analytical measuring system (Auto-EIA, LABSYSTEMS) for the determination of soy protein and kazein content of meat products, with the elaboration of relevant computer programs.Thus the errors arising from manual pipetting of standards, sample and reagent solutions as well as the insufficient washing steps were excluded. Reliable results were obtained using a significantly better cubic polinomial equation computer fitting for taking the calibration curve instead of the usual quasilinear approximation. Durch die Ausarbeitung von geeigneten Rechnerprogrammen wurde eine indirekte, kompetitive ELISA-Methode mit dem automatischen, enzymimmunanalitischen Meßsystem (AUTO-EIA, LABSYSTEMS) zur Bestimmung des Sojaeiweiß- und Caseingehaltes von Fleischprodukten anwendbar gemacht. So konnten die Fehlerquellen eliminiert werden, die durch die Standards, durch das Handpipettieren der Probe und der Reagenzlösungen sowie durch die ungenügende Waschoperationen entstehen. Bei der Aufnahme der Kalibrationskurve wurden zuverlässige Resultate durch die rechnergestützte Anpassung der polynomialen Gleichung erhalten, die wesentlich besser waren als durch die übliche quasilineare Näherung geliefert werden können.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:129-135
ISSN:0422-9576