Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése V. a fogyasztói preferencia és averzió dinamikája /
A közlemény áttekintést ad az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói preferenciát, illetve averziót befolyásoló tényezõkrõl, melyeket célszerû figyelembe venni már a gyártmányfejlesztés során. Ezáltal nemcsak megelõzhetõ a szükségtelen kudarc, hanem növelhetõ az új termék sikerességének idõtartama is....
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
1993
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
39 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Fogyasztói magatartás |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80486 |
Tartalmi kivonat: | A közlemény áttekintést ad az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói preferenciát, illetve averziót befolyásoló tényezõkrõl, melyeket célszerû figyelembe venni már a gyártmányfejlesztés során. Ezáltal nemcsak megelõzhetõ a szükségtelen kudarc, hanem növelhetõ az új termék sikerességének idõtartama is. Ezért a korszerû piackutatás és marketing foglalkozzon táplálkozáspszichológiával és a fogyasztói érzékszervi vizsgálattal is, melynek során figyelembe kell venni az életkort, az életstílust, a társadalmi helyzetet, valamint az élelmiszer megjelenését és belsõ tulajdonságait. Bemutatásra kerül az Utrechtben kidolgozott és Hollandiában már kipróbált averziós teszt más kiegészítõ tesztprogramok mellett. Ezek ismerete és alkalmazása elõsegíti a helyes és rugalmas piaci stratégia kialakítását, amely hosszútávon sokkal gazdaságosabb, mint a véletlenszerû próbálkozások. The paper surveys the factors influencing the consumer preference or aversion for foodstuffs, which would be practical to consider already during product development. This would not only prevent the unnecessary fiasco, but also increase the period of success of a new product. That′s why the modern marketing and consumer research should deal with nutrition physiology as well as sensory studies with consumers, considering the age, lifestyle, social situation, the appearance and internal attributes of the foodstuff. Besides other complementary test programs, an aversion test, developed in Utrecht and already tested in the Netherlands is described. Knowledge and application of these methods help the establishment of a proper and versatile market strategy, which on a long distance is more economic than trial-and-error. Die Publikation gibt einen Überblick über die die Verbraucherpreferenz bzw. -aversion beeinflussenden Einflußfaktoren bei Lebensmitteln, die bereits bei der Produktentwicklung zweckmäßigerweise berücksichtigt werden sollen. Dadurch kann nicht nur der unnötige Mißerfolg vermieden werden, sondern die Erfolgperiode des neuen Produktes wird auch verlängert. Deshalb müssen sich die moderne Marktforschung und das Marketing auch mit der Ernährungspsychologie und mit den sensorischen Untersuchungen durch Konsumenten befassen, wobei das Alter, der Lebensstil, die gesellschaftliche Stellung sowie die Erscheinung und die inneren Eigenschaften des Lebensmittels berücksichtigt werden sollten. Es wird neben anderen Testprogrammen der in Utrecht ausgearbeitete und in Holland bereits erprobte Aversionsstest beschrieben. Ihre Kenntnis und ihr Einsatz tragen zur Ausarbeitung der richtigen und flexiblen Marktstrategie bei, die längerfristig wesentlich wirtschaftlicher ist als zufallsbetonte Versuche. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 278-289 |
ISSN: | 0422-9576 |