Direkt potenciometrikus klorid-tartalom meghatározás módszerösszehasonlító vizsgálata

A szerzők különböző konyhasó-tartalmú húskészítmények és zöldségkonzervek klorid-ion koncentrációjának meghatározását standardizált ionerősségű mintaoldatokból végezték, direkt potenciometrikus módszerrel. Összehasonlító mérőmódszerként a Volhard-féle argentometriás eljárást alkalmazva megállapított...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kerekes László
Bán Szilvia
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1992
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 38 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80444
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők különböző konyhasó-tartalmú húskészítmények és zöldségkonzervek klorid-ion koncentrációjának meghatározását standardizált ionerősségű mintaoldatokból végezték, direkt potenciometrikus módszerrel. Összehasonlító mérőmódszerként a Volhard-féle argentometriás eljárást alkalmazva megállapították, hogy - bár a referencia módszer jóval érzékenyebb, mint a vizsgált módszer - a direkt potenciometrikus eljárás ionszelektív elektródot használva, gyors módszerként jól alkalmazható viszonylag széles koncentráció-intervallumon belül eltérő kémiai összetételű élelmiszereknél. Determination of chloride ion content in different meat products and canned vegetables containing common salt was performed by direct potentiometric method in sample solutions of standardized ion strength. Using the argentometric method according to Volhard as a comparative procedure it is concluded, that in spite of the higher sensitivity of the reference method, direct potentiometry with ion selective electrode is applicable within a relatively wide concentration range an express method for foodstuffs of different composition. Die Chloridionkonzentration von Fleischprodukten und Gemüsekonserven mit verschiedenem Kochsalzgehalt wurde aus Probelösungen mit standardisierter lonenstärke unter Anwendung einer direkten potentiometrischen Methode bestimmt. Als Vergleichsmethode wurde das argentometrische Verfahren nach Volhard angewandt und festgestellt, daß, obwohl die Referenzmethode wesentlich empfindlicher ist als die getestete Methode, dieses direkte potentimetrische Verfahren unter Einsatz von ionselektiven Elektroden als Schnellmethode in einem verhältnismäßig großem Konzetrationsintervall für verschiedene Lebensmittel mit unterschiedlicher chemischer Zusammensetzung gut angewandt werden kann.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:282-287
ISSN:0422-9576