Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése IV. érzékszervi bírálók képességvizsgálata /
Érzékszervi bírálók képességvizsgálatára — a korábban kidolgozott és matematikailag megfogalmazott — ítélethűség (ismétlőképesség), a bírálati mérce és a bírálati ingadozás alkalmas mérőszámoknak bizonyultak. A 26 gyümölcslé-minta pontozásos adataiból bírálónként kiszámítottuk a három képességfaktor...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
1992
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
38 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - érzékszervi |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80420 |
Tartalmi kivonat: | Érzékszervi bírálók képességvizsgálatára — a korábban kidolgozott és matematikailag megfogalmazott — ítélethűség (ismétlőképesség), a bírálati mérce és a bírálati ingadozás alkalmas mérőszámoknak bizonyultak. A 26 gyümölcslé-minta pontozásos adataiból bírálónként kiszámítottuk a három képességfaktort. A számértékek azt mutatták, hogy a felülvizsgált érzékszervi bírálók megfelelő bírálati mércével rendelkeznek, valamint a pontszámok helyes használatát is kifejező bírálati ingadozásuk — egy "óvatos" bírálótól eltekintve — "normális". Az összességében szintén kielégítő ítélethűség azonban csak "közepes" minősítést kapott, és gyakorlással tovább fejleszthetőnek látszik. The repeating ability, evaluation accuracy and scoring deviation, elaborated and mathematically expressed earlier were proven to be suitable indices of ability testing for assessors. These three ability factors were calculated for each assessor from scoring data of 26 fruit juice samples. On the basis of numerical values of these indices, the assessors tested have a suitable evaluation accuracy, besides, their scoring deviation, expressing the right use of scores is "normal", apart from one, "cautious" assessor.Scoring deviation as a whole was also acceptable, but it was qualified as "middling", which can be further developed with training. Für die Beurteilung der Fähigkeit von sensorischen Gutachtern können die Urteilstreue (Wiederholfähigkeit), der Bewertungsmaßstab und die Bewertungsschwankung als geeignete Maßzahlen betrachtet werden. Aus den Punktzahlen für 26 Fruchtsaftproben wurden die 3 Fähigkeitsfaktoren je Gutachter berechnet. Die Zahlenwerte haben gezeigt, daß die Überprüften sensorischen Gutachter über einen entsprechenden Bewertungsmaßstab verfügen und ihre auch die richtige Anwendung der Punktzahlen zum Ausdruck bringende Bewertungschwankung, abgesehen von einem "vorsichtigen" Gutachter, normal ist. Die insgesamt ebenfalls "befriedigende" Urteilstreue könnte dagegen durch entsprechende Übung weiter verbessert werden. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 103-112 |
ISSN: | 0422-9576 |