A vákuum- és védőgázas csomagolás élelmiszeripari alkalmazásának kutatásában elért főbb eredmények a szakirodalom tükrében

A vákuum- és védőgázas csomagolással tartósított élelmiszerek minőségi jellemzőinek változása különböző biokémiai, mikrobiológiai, kémiai és fizikai, valamint érzékszervi vizsgálati módszerekkel követhetők nyomon. Az eljárások közül különösen fontosak azok, amelyek alkalmasak arra, hogy a csomagolás...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Varsányi Iván
Bukosza Gábor
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1991
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 37 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszeripari technológia, Csomagolás - élelmiszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80375
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A vákuum- és védőgázas csomagolással tartósított élelmiszerek minőségi jellemzőinek változása különböző biokémiai, mikrobiológiai, kémiai és fizikai, valamint érzékszervi vizsgálati módszerekkel követhetők nyomon. Az eljárások közül különösen fontosak azok, amelyek alkalmasak arra, hogy a csomagolási paraméterek és a tárolási körülmények a termékekre gyakorolt együttes hatását kimutassák. A vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy a vákuum és a védőgázas csomagolási eljárás alkalmazásával a termékek eltarthatósági időtartama általában két-háromszorosára meghosszabbítható. A közlemények elemzése alapján a kutatások főbb irányai m egállapíthatók. A kísérletek főbb irányait a csomagolóanyagok gázáteresztőképességének, az etiléntermelés és а СО, atmoszféra közötti kapcsolat, a vizaktivitás és a mikrobiológiai változások számszerűsítése képezi. Quality changes of food products preserved by vaccum and inert gas atmosphere packaging can be followed using different biochemical, microbiological, chemical and physical as well as sensory investigation methods. Among procedures those suitable for the detection of simultaneous effect of packaging parameters and storage conditions on the product are especially important. On the basis of experimental results it can be proved that applying vacuum and inert gas atmosphere packaging procedures, the shelf life of products can be extended generally two or three times longer. Analysing the publications the main research trends can be established. Main tendencies are: quantifying the gas permeability of packaging materials, the connection of ethylene production and CO, atmosphere, water activity and microbiological changes. Die Veränderung der Qualitätsparameter von mit Vakuum- und SchutzgasVerpackung haltbar gemachten Lebensmitteln kann mit verschiedenen biochemischen, m ikrobiologischen, chem ischen und physikalischen sowie sensorischen Untersuchungsmethoden verfolgt werden. Von den Verfahren sind besonders wichtig solche, die geeignet sind, daß der gemeinsame Einfluß der Verpackungsparameter und Lagerungsbedingungen auf die Produkte nachgewiesen wird. Auf der Grundlage der Untersuchungsergebnisse kann festgestellt werden, daß mit der Anwendung der Vakuum- und Schutzgasverpackung die Haltbarkeitsdauer der Produkte im allgemeinen auf das 2 bis 3 fache verlängert wenden kann. Durch die Analyse der Publikationen wurden die Hauptrichtungen der Forschungen sichtbar. Diese Hauptrichtungen können durch die Quantifizierung der Gasdurchlässigkeitsfähigkeit der Verpackungsmaterialien, den Zusammenhag zwischen Äthylenproduktion und CO,-Atmosphäre sowie der Wasseraktivitäts- und mikrobiologischen Änderungen charackterisiert werden.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:5-22
ISSN:0422-9576