Arzén-meghatározás állati eredetű élelmiszerekben spektrofotometriás módszerrel

Szerzők olyan spektrofotometriás arzénvizsgálati módszert, adaptáltak a Chemistry Laboratory Guidebook-ból, mely az USA-ban hivatalos. A módszer lényege, hogy a mintát 450 °C-on elhamvasztják és sósavoldatban feloldják. Cink hozzáadása után az oldatban levő arzénionok arzénhidriddé redukálódnak. Az...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Vidáné Poroszlay Borbála
Simonffy Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1988
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 34 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria, Arzén
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80288
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Szerzők olyan spektrofotometriás arzénvizsgálati módszert, adaptáltak a Chemistry Laboratory Guidebook-ból, mely az USA-ban hivatalos. A módszer lényege, hogy a mintát 450 °C-on elhamvasztják és sósavoldatban feloldják. Cink hozzáadása után az oldatban levő arzénionok arzénhidriddé redukálódnak. Az arzénhidrid gáz formájában szabadul fel és ezt jódoldatban nyeletik el. Ammónium-molibdátot adva az oldathoz heteropoli-molibdén-arzenát keletkezik, mely hidrazin-szulfáttal melegítve molibdén-kék komplexet eredményez. A kék szín intenzitátása az arzénkoncentrációval arányos, amely spektrofotométeren 840 nm hullámhosszon mérhető. A kimutathatósági határ — 10 g minta bemérése esetén - 0,1 mg/kg arzénkoncentráció, amely az állati eredetű termékekben engedélyezett koncentrációnak 1/5-e. The authors adopted a spectrophotometry determination of arsenic from the Chemistry Laboratory Guidebook which method is legal in the U.S.A. The main point of the method is that the samples are ashed on 450 °C and are diluted in destilled water Then they add to solution zinc and the arsenic ions will be reduced arsenic hydride. The arsenic hydride is released as gas and it will be absorb by iodinesolution. They add to solution ammonium molybdate and warm it with hydrazinesulfate and then molybdenum-blue complex rises. The intensity of blue color is proportional with concentration of arsenic which is measurable by spectrophotometer on 840 nm. The detection-limit is 0,1 mg/kg arsenic — in case of 10 g samples - this is fifth part of that concentration which is allowed in animal food. Verfasser haben die in den USA amtliche spektrophotometrische ArsenBestimmungsmethode aus dem Chemisty Laboratory Guidebook adaptiert. Die Methode is so konzipiert, daß die Probe bei 450 °C verascht und danach in SalzSäurelösung aufgelöst wird. Beim Zusatz von Zink werden die sich in Lösung befindenden Arsenionen zum Arsenhidrid reduziert. Das Arsenhidrid wird in Gasform freigesetzt, das in einer Jodlösung absorbiert wird. Unter Zusatz von Ammoniummolybdat entsteht Heteropolimolybdenarsenat in der Lösung, das bei Erwärmung mit Hydrazinsulfat zu Molybden-BIau-Komplex führt. Die Intensität der Blaufarbe ist m it der Arsenkonzentration proportional, die bei 840 nm spektrometrisch gemessen werden kann. Die Nachweisgrenze ist bei 10 g Einwaage 0,1 mg Arsenkonzentration, die 1/5 der in tierischen Produkten zulässigen Konzentration beträgt.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:141-148
ISSN:0422-9576