Gabonafélék szeléntartalmának meghatározása

A szerző a gabonafélék és egyéb élelmiszerek szeléntartalmának fluorimetriás meghatározásához új roncsolási módszert dolgozott ki. A módszer abban különbözik az eddig leírt módszerektől, hogy a roncsolás csak kénsav-hidrogénperoxid eleggyel történik zárt üvegkészülékben. A módszer jól reprodukálható...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: H. Végh Emőke
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1988
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 34 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80275
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerző a gabonafélék és egyéb élelmiszerek szeléntartalmának fluorimetriás meghatározásához új roncsolási módszert dolgozott ki. A módszer abban különbözik az eddig leírt módszerektől, hogy a roncsolás csak kénsav-hidrogénperoxid eleggyel történik zárt üvegkészülékben. A módszer jól reprodukálható, a visszanyerési %-ok kielégítőek (69 — 100% között), a legkisebb kimutatható mennyiség: 0,025 mg/kg szelén. The author developed a new destructive method for the determination of Selenium content in cereals and other foods. The destruction is done with sulphuric acid-hydrogen peroxiden mixture in a closed glass apparatus. The method is a good reproducible the recovery is satisfactory (from 69 to 100%) the detectionlim it is: 0,025 mg/kg Selenium. Vom Verfasser wurde eine neue Aufschlußmethode zur fluorimetrischen Bestimmung des Selengehaltes in Getreide und in anderen Lebensmitteln ausgearbeitet. Die Methode weicht darin von den bisher beschriebenen Methoden ab, daß der Aufschluß im geschlossenen Glasfäß nur mit einem Gemisch aus Schwefelsäure/Hydrogenperoxid zu erfolgen hat. Die Methode ist gut reproduzierbar, die Wiederfindungsraten (69 bis 100%) sind zufriedenstellend, und die geringste nachweisbare Menge beträgt 0,025 mg/kg Selen.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:23-31
ISSN:0422-9576