Érzékszervi körvizsgálat eredményei üdítőitaloknál

A variancia-analízis előfeltételeinek teljesítése esetén körvizsgálattal a vizsgálati hibát jellemző ismételhetőség és összehasonlíthatóság értékek nemcsak analitikai, hanem pontozásos érzékszervi vizsgálati módszerekre is megállapíthatók. Az üdítőitalok érzékszervi minősítésekor fellépő vizsgálati...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szabó Erzsébet
Molnár Pál
Gólya Istvánné
Ács Pál
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1987
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 33 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80252
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A variancia-analízis előfeltételeinek teljesítése esetén körvizsgálattal a vizsgálati hibát jellemző ismételhetőség és összehasonlíthatóság értékek nemcsak analitikai, hanem pontozásos érzékszervi vizsgálati módszerekre is megállapíthatók. Az üdítőitalok érzékszervi minősítésekor fellépő vizsgálati hiba meghatárosására 1983-ban és 1985-ben végeztünk köivizsgálatokat. Az 1983. évi eredmények alapján az érzékszervi bírálati előírást továbbfejlesztettük, s az ennek tesztelése során szerzett tapasztalatokat összehasonlítóan elemezzük. A kedvező tapasztalatok alapján javaslatot tettünk a körvizsgálattal felülvizsgált, pontosított érzékszervi pontozásos bírálati élőn ás szabványosítására. A megalapozott bírálati előírás azonban csak egyik feltétele a vizsgálati hiba alacsony szinten tartásának. A jövő feladata a bírálók, bírálóbizottságok és az alkalmazott bírálati előírás - garantáltan homogén mintákkal történő — összehangolási, egységes értelmezési mechanizmusának kialakítása és működtetése. Fulfiling of the conditions for variance analysis the testing error value: repeatability and reproducibility can be determined not only for the analytical methods but also sensory scoiing methods. For the determination of testing error values at the sensoiy evaluation of soft drinks two collaborative studies were organized in 1983 and 1985. On basis of the results from 1983 the sensory evaluating guidance was developed and the testing results were analyzed. The evaluating guidance for soft drinks which was controlled and corrected by collaboiative tests could be proposed for standardization. The well-based evaluating guidance is only one condition to reduce the testing error. The future task is the realization of a good function of panalists and panels to use the evaluating guidance and to test homogen samples. Bei der Eifüllung der Voraussetzungen für die Varianzanalyse können die den Prüffehler charakterisierenden Wiederholbai keits- und Vergleichbarkeitsweite nicht nur für analytische Methoden, sondern auch für die sensorischen Punktbewertungsmethoden bestimmt werden. Zur Bestimmung der Prüffehler bei der sensoiischen Beweitung von alkoholfreien Erfrischungsgetränken wurden 1983 und 1985 Ringversuche durchgeführt. Unter Nutzung der Ergebnisse aus dem Jahie 1983 konnten die sensorischen Bewertungsvorschiiften weiterentwickelt und die erhaltenen Erfahrungen vergleichend analysiert werden. Aufgrund der günstigen Ergebnisse wurde für die Standardisierung der präzisierten sensorischen Punktbewertungsvorschrift ein Vorschlag unterbreitet. Die begründete Bewertungsvorschrift ist jedoch nur eine Voraussetzung für die Reduzierung der Prüffehler. Die künftige Aufgabe besteht darin, die Arbeitsweise der m it begründeten Bewertungsvorschriften einheitlich arbeitenden Gutachterausschüssebei Garantierung von homogenen Proben auszuarbeiten und anzuwenden.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:137-146
ISSN:0422-9576