Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész röntgenfluoreszcenciás elemzés /

A szerzők a dolgozatban ismertetik a röntgenfluoreszcenciás analízis (XRF) jelvét, az alkalmazható sugárforrásokat, s tárgyalják a módszer élelmiszeranalitikai llehetőségeit. Ismertetik 125I izotópos gerjesztéssel végzett vizsgálataikat, amelyek :során talaj-, gyep- és csontminták összetételét mérté...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szabó S. András
Kiss Béla
Liszonyiné Gacsályi Márta
Török Gábor
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80229
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők a dolgozatban ismertetik a röntgenfluoreszcenciás analízis (XRF) jelvét, az alkalmazható sugárforrásokat, s tárgyalják a módszer élelmiszeranalitikai llehetőségeit. Ismertetik 125I izotópos gerjesztéssel végzett vizsgálataikat, amelyek :során talaj-, gyep- és csontminták összetételét mérték. Talajnál a Fe, Rb, Sr és Zr, ifűnél a Fe, Zn, Br, Rb és Sr, állati csontnál a Sr-tartalmat határozták meg. A mérések szerint pl. a juhcsontok átlagos Sr tartalma 0,7 mg/g hamu volt. A X R F vizsgálatok hasznos kiegészítő adatokat szolgáltattak a környezeti radioaktivitás ellen- 'őrzéséhez. The principle of X-rays fluorescence analysis, the applicable radiation sources are presented, and the possibilities of the method in food analysis are discussed in the paper. Examinations with iodine-125 induction are presented, in course of which composition of soil, grass and bone samples were measured. Fe, Rb, Sr and Zr in soil, Fe, Zn, Br, Rb and Sr in grass, Sr in animal bone were determined. According to the measurements e. g. the mean Sr content of sheep bones was 0.7 mg/g ash. XRF examinations gave useful additional data for the control of environmental radioactivity.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:204-214
ISSN:0422-9576