Takarmányok és élelmiszerek triptofántartalmának meghatározása fotometriásan és ioncserés oszlopkromatográfiával

A szerzők különböző savas és lúgos fehérjehidrolízis módszereket teszteltek annak eldöntésére, hogy alacsony, közepes és magas nyersfehérje-tartalmú minták esetében milyen hidrolízis feltételek adják a legnagyobb triptofán kitermelést. A hidrolizátumból a triptofánt ioncserés oszlopkromatográfiával...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Csapó János
Csapóné Kiss Zsuzsanna
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80224
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők különböző savas és lúgos fehérjehidrolízis módszereket teszteltek annak eldöntésére, hogy alacsony, közepes és magas nyersfehérje-tartalmú minták esetében milyen hidrolízis feltételek adják a legnagyobb triptofán kitermelést. A hidrolizátumból a triptofánt ioncserés oszlopkromatográfiával és fotometriásan is meghatározták. A 48 órán át bárium-hidroxiddal végzett hidrolízis adja a legnagyobb kitermelést triptofánra. A báriumszulfát alakban történő eltávolítása 5%-kal nagyobb triptofán-eredményt ad a karbonát alakban történő eltávolításhoz képest. A mérési adatok ismeretében javaslatot tesznek az általuk legoptimálisabbnak tartott fehérjehidrolízis kivitelezésére. Different acidic and basic protein hydrolysis methods were tested by the authors to decide what hydrolysis conditions give the greatest tryptophan yields in case of samples with low, medium and high raw protein contents. Tryptophan was determined in the hydrolysate by ionic exchange column chromatography and photometry, too. Hydrolysis with barium hydroxide for 48 hours gives the highest yield for tryptophan. The removal of the barium in sulfate form gives 5% higher tryptophan result than the removal in carbonate form. With the knowledge of the results of measurements the authors give a recommendation for carrying out the protein hydrolysis considered the best by them. Verfasser haben verschiedene sauere und alkalische Eiwcißhydrolye-Methoden getestet um zu entscheiden, welche Hydrolysebedingungen die größte Tryptophanausbeute aus Proben m it niedrigem, mittlerem und hohem Roheiweißgehalt ergeben. Aus dem Hydrolyseprodukt wurde der Tryptophangehalt photometrisch und durch Ionenaustauscher-Säulenchromatographie bestimmt. Die 48 stündige Hydrolyse m it Bariumhydroxid ergibt die größte Ausbeute an Tryptophan. Seine Gewinnung in Form von Bariumsulphat ergibt um 5% höheren Tryptophangehalt, als in Form von Carbonat. Verfasser unterbreiten einen auf Daten beruhenden Vorschlag für die Ausführung der von ihnen für am optimalsten gehaltenen Eiweißhydrolyse.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:150-161
ISSN:0422-9576