Az MSZ 3726/1-76 "Tejpor (porlasztva szárított) - Minőségi követelmények" szabvány felülvizsgálatának előkészítése

Az MSZ 3726/1—76 számú, a tejpor minőségi követelményeit tárgyaló szabvány 1985. évi felülvizsgálatának módszereit és eredményeit ismertetik a szerzők. Az 1980—1984. évi iparági statisztika adatai alapján a követelmények átlagértékeinek ismeretében a tűrésértékek helyességét vizsgálták felül. Az érv...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Uzonyi Györgyné
Tardy Emília
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszeripar - minőségszabályozás, Minőségszabályozás - élelmiszeripari termékek, Élelmiszeripar - szabvány
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80216
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az MSZ 3726/1—76 számú, a tejpor minőségi követelményeit tárgyaló szabvány 1985. évi felülvizsgálatának módszereit és eredményeit ismertetik a szerzők. Az 1980—1984. évi iparági statisztika adatai alapján a követelmények átlagértékeinek ismeretében a tűrésértékek helyességét vizsgálták felül. Az érvényes szabvány előírásai közül a savfok, az oldhatósági index, a zsíros tejpor hamutartalma szigorítását javasolták. Ajánlották a hengeren szárított sovány tejpor felvételét a szabványba. A szabvány „Tejpoi ” címmel 1986. április 1-jén lép hatályba, a javaslathoz képest a porlasztva szárított zsíros tejpor zsírtartalom tűrésének megnövelt (1,5%) és a hengeren szárított sovány tejpor oldhatósági indexe csökkentett (max. 2,0 cm3) előírásával. The methods and results of the revision of the standard MSZ 3726/1 -7 6 dealing with the quality requirements of milk powder are presented by the authors. The accuracy of the tolerances was reviewed on the base of the statistical data obtained in 1980 — 1984 in the industrial branch, and knowing the mean values of the requirements. From among the prescriptions of the valid standard the acidity, the solubility index, the ash content of whole milk powder were recommended to be made stricter. The skimmed milk powder dried on rolls was suggested to be put into the standard. The standard comes into operation with the title of “ Milk powder” on 1st April 1986. with the prescription of the increased tolerance of fat content of whole milk powder (1,5%) and of the decreased tolerance of solubility index of roll-dried skimmed milk powder (max. 2,0 cm3) compared to the suggestion. Verfasser geben die Methoden und Ergebnisse der 1985 durchgeführten Überprüfung des die Qualitätsforderungen für Milchpulver behandelnden Standards MSZ 3726/1—76 bekannt. Sie überprüften die Richtigkeit der Toleranzwerte auf der Grundlage der Daten der Industriezweigstatistik 1980 —84 und unter Angabe der Mittelwerte der Merkmalsparameter. Von den Forderungen des gültigen Standards sollten der Säuregrad, die Löslichkeit und der Aschegehalt des fetten Milchpulvers strenger vorgeschrieben werden. Sie empfahlen die Aufnahme des walzengetrockneten mageren Milchpulvers in den Standard. Der Standard tritt mit dem Titel „Milchpulver” am 1. April 1986 in Kraft. Im Vergleich zum Vorschlag wurde der Toleranzbereich des Fettgehaltes des in Zerstäuber getrockneten fetten Milchpulvers auf 1,5% erhäht und die Löslichkeit des walzengetrockneten mageren Milchpulvers (max. 2,0 cm3) verringert.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:103-109
ISSN:0422-9576