Glükóztartalom enzimes meghatározása kísérleti mintákban

A glükóztartalom meghatározására biztonságosan mérhetõ enzimes módszert alkalmaztunk. A vizsgálati minták mérésére kísérleti úton egy megfelelõ összetételû glükózoxidáz, peroxidáz, orto-dianizidin reagensoldatot állítottunk elõ. A színintenzitás változását spektrofotométerrel határoztuk meg. A módsz...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Temesvári János
Hoschke Ágoston
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 1997
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 43 No. 1
Kulcsszavak:Enzimológia - kutatás, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79919
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A glükóztartalom meghatározására biztonságosan mérhetõ enzimes módszert alkalmaztunk. A vizsgálati minták mérésére kísérleti úton egy megfelelõ összetételû glükózoxidáz, peroxidáz, orto-dianizidin reagensoldatot állítottunk elõ. A színintenzitás változását spektrofotométerrel határoztuk meg. A módszer pontosságát Boehringer teszt segítségével ellenõriztük. A glükóztartalom mérési módszerrel meghatároztuk a különbözõ kísérleti minták glükóamiláz-, transzglükozidáz-aktvitását. Nyomon követtük a keményítõtartalmú kísérleti fóliák lebontását, valamint a kukoricakeményítõ cukrosítási folyamatát. Ezenkívül az élelmiszeripari enzimek elõállítását szolgáló géntechnikai kísérletek mintáit vizsgáltuk. A reliable enzymatic method was applied to the determination of glucose content. For the measurement of experimental samples a relevant mixture of glucose oxidase, peroxidase and orto-dianisidine reagent solution was composed. The change in colour intensity was determined by spectrophotometry. The precision of the method was controlled by a Boehringer test. By the glucose measurement method, the glucoamylase and trans-glucosidase activity of the different experimental samples were determined. The decomposition of starch-based experimental foils as well as the saccharification process of corn starch were tracked. Samples of genetechnical experiments aiming the preparation of food industrial enzymes were also studied. Zur Bestimmung des Glucosegehaltes wurde eine zuverlässig meßbare enzymatische Methode angewandt. Für die Messung der Prüfmustern wurde auf dem Versuchswege eine Glucoseoxidase - Peroxidase - Orto - Dianizidin - Reagenzlösung hergestellt. Die Änderung der Farbintensität wurde mit Spektrophotometer bestimmt. Die Genauigkeit der Methode wurde mit Hilfe des Boehringer Tests überprüft. Mit der Glucosegehalt - Meßmethode wurde die Glucoamylase- und Trans - Glucosidase - Aktivität von verschiedenen Prüfmustern bestimmt. Der Abbau der stärkehaltigen Versuchsfolien und der Verzuckerungsprozess von Maisstärke wurden verfolgt. Außerdem wurden Prüfmuster von gentechnischen Versuchen untersucht, die zur Herstellung von Enzymen für die Lebensmittelindustrie dienten.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:35-45
ISSN:0422-9576