Mikotoxinok kockázat-kommunikáció és a fogyasztók kockázat-érzékelése /

Az EU 25 tagállamában egyidejűleg végzett felmérés szerint a fogyasztók meghatározónak tartják az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokat más kockázatokkal összehasonlítva. A válaszadók 42%-a gondolja úgy, hogy az elfogyasztott élelmiszerek károsít(hat)ják az egészségüket. Magyarországon ez az arán...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bánáti Diána
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2007
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 53
Kulcsszavak:Mikotoxikológia, Mikológia - toxinok, Penészgomba - toxinok, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia, Fogyasztói magatartás
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79806
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az EU 25 tagállamában egyidejűleg végzett felmérés szerint a fogyasztók meghatározónak tartják az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokat más kockázatokkal összehasonlítva. A válaszadók 42%-a gondolja úgy, hogy az elfogyasztott élelmiszerek károsít(hat)ják az egészségüket. Magyarországon ez az arány nagyobb. Az európai fogyasztók jelentős része szerint az elmúlt 10 évben javult az élelmiszerbiztonság, de hasonló azoknak az aránya is, akik szerint nem változott vagy romlott a helyzet. A megkérdezett magyar fogyasztók 44%-a szerint inkább romlott az élelmiszerbiztonság, közel harmaduk szerint nem változott és csak ötödrészük szerint javult. A 25 EU tagállam átlagát tekintve elmondható, hogy a fogyasztók 38%-a javulónak ítéli meg az élelmiszerbiztonsági helyzetet, 29% szerint az nem változott az elmúlt 10 évben, 28% viszont úgy ítéli meg, hogy rosszabb lett. A magyar vizsgálatok során megkérdezett fogyasztók a megadott élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezők közül a mikotoxinok esetleges jelenlétét az élelmiszerekben a negyedik legjelentősebb kockázatként értékelték. According to a survey carried out simultaneously in the 25 member states of the European Union, consumers consider risks factors related to foodstuffs more crucial than risks factors of other origin. In the EU, 42% of the respondents hold an opinion that foodstuffs consumed can be or are harmful to health. This ratio is higher in Hungary. Other European consumers have an opinion that food safety has been improved during the last decade however, at the same time, the ratio of those who judge this situation unchanged or worse was similar. 44% of the Hungarian consumers participating in this survey guess that food safety is slowly improving, approximately third of them thinks that it remained unchanged and only one fifth of the consumers considers that it is appropriate. If we look at EU as a whole with its 25 member states it can be stated that 38% of the consumers judge that food safety has been improved during the last 10 years, 29% of them think that it remained unchanged and 28% of the respondents reckon that the situation became worse. Consumers involved in the Hungarian survey consider that mycotoxins are the fourth risk factor, which threaten our health and endanger the safety of our foodstuffs.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:87-92
ISSN:0422-9576