Aptamerek - az antitestek lehetséges alternatívái

Az anitesteken alapuló eljárások számos különböző szerkezeté élelmiszerszennyező szelektív kimutatását teszik lehetővé. Az ellenanyagok szélesköré alkalmazásának alternatíváját jelenthetik az ún. aptamerek, amelyek jól kötődhetnek számos különféle molekulához. A SELEX eljárás elméleti lehetőséget te...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Bardóczy Viola
Mészáros Tamás
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2009
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 55 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79706
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az anitesteken alapuló eljárások számos különböző szerkezeté élelmiszerszennyező szelektív kimutatását teszik lehetővé. Az ellenanyagok szélesköré alkalmazásának alternatíváját jelenthetik az ún. aptamerek, amelyek jól kötődhetnek számos különféle molekulához. A SELEX eljárás elméleti lehetőséget teremt nagy számú aptamer gyors és költséghatékony elåállítására. Az aptamer-célmolekula kölcsönhatás számos analitikai kimutatási módszer alapjául szolgálhat. Mindezek alapján jogosan feltételezhetå, hogy a napjainkban rutinszeréen alkalmazott antitesteken alapuló kimutatási módszerek mellet, illetve helyett a közeli jövåben megjelenhetnek az aptamer alapú élelmiszervizsgálati módszerek is. Methods based on antibodies provide the possibility for the selective identification of many food containants. The so-called aptamers well combined to different molecules could be the alternative. The SELEX procedure provides a theoretical possibility for a rush and cost- efficient production of many aptamers. The interaction between aptamer and molecule can be the basic for many analytical identification methods. In consideration of all that statuments it can be assumed that beside or instead of identification routine methods on the basic of antibodies also food investigation methods on the basic of aptamers will be avaible in the next future.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:105-116
ISSN:0422-9576