Aptamerek - az antitestek lehetséges alternatívái
Az anitesteken alapuló eljárások számos különböző szerkezeté élelmiszerszennyező szelektív kimutatását teszik lehetővé. Az ellenanyagok szélesköré alkalmazásának alternatíváját jelenthetik az ún. aptamerek, amelyek jól kötődhetnek számos különféle molekulához. A SELEX eljárás elméleti lehetőséget te...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2009
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
55 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79706 |
Tartalmi kivonat: | Az anitesteken alapuló eljárások számos különböző szerkezeté élelmiszerszennyező szelektív kimutatását teszik lehetővé. Az ellenanyagok szélesköré alkalmazásának alternatíváját jelenthetik az ún. aptamerek, amelyek jól kötődhetnek számos különféle molekulához. A SELEX eljárás elméleti lehetőséget teremt nagy számú aptamer gyors és költséghatékony elåállítására. Az aptamer-célmolekula kölcsönhatás számos analitikai kimutatási módszer alapjául szolgálhat. Mindezek alapján jogosan feltételezhetå, hogy a napjainkban rutinszeréen alkalmazott antitesteken alapuló kimutatási módszerek mellet, illetve helyett a közeli jövåben megjelenhetnek az aptamer alapú élelmiszervizsgálati módszerek is. Methods based on antibodies provide the possibility for the selective identification of many food containants. The so-called aptamers well combined to different molecules could be the alternative. The SELEX procedure provides a theoretical possibility for a rush and cost- efficient production of many aptamers. The interaction between aptamer and molecule can be the basic for many analytical identification methods. In consideration of all that statuments it can be assumed that beside or instead of identification routine methods on the basic of antibodies also food investigation methods on the basic of aptamers will be avaible in the next future. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 105-116 |
ISSN: | 0422-9576 |