A hagyományos magyar élelmiszerek fogyasztói megítélése, különös tekintettel a magyar szürke marha és mangalica termékekre
A közlemény két országos kutatás eredményeit ötvözve mutatja be a hungarikum jellegé élelmiszerek fogyasztói megítélését, kiemelten a mangalica és a szürke marha termékekre vonatkozóan. Vizsgálatunkból kiderül, hogy a hazai fogyasztók körében mind a hungarikum, mind a hagyományos magyar élelmiszer k...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2009
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
55 No. 1 |
Kulcsszavak: | Fogyasztói magatartás |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79698 |
Tartalmi kivonat: | A közlemény két országos kutatás eredményeit ötvözve mutatja be a hungarikum jellegé élelmiszerek fogyasztói megítélését, kiemelten a mangalica és a szürke marha termékekre vonatkozóan. Vizsgálatunkból kiderül, hogy a hazai fogyasztók körében mind a hungarikum, mind a hagyományos magyar élelmiszer kifejezés igen nagy arányban ismert. A fogyasztási és vásárlási szokások tekintetében igen kedvező képet kaptunk. A megkérdezettek döntå többsége (96,6%) fogyaszt valamilyen hagyományos jellegé élelmiszert. Kiugró eltérést tapasztaltunk azonban a beszerzési forrásokat vizsgálva, a tömegtermékekkel szemben e termékkörnél a direkt (közvetlen) értékesítési csatornák kerülnek elåtérbe. A szürke marha húsának fogyasztása igen alacsony szinté, jellemzåen azért, mert nem ismerik, vagy nem tudják beszerezni a terméket. A fogyasztók több, mint kétharmada nem is tartja elképzelhetånek, hogy a jövåben ilyen jellegé terméket fogyasszon. Akik azonban fogyasztják ezt a húsfélét, azok elsåsorban annak egészségre gyakorolt kedvezå hatásait említik a vásárlás motivációi között. A mangalica esetében jelentåsen nagyobb azok aránya, akik fogyasztják a termékkört, a megkérdezettek közel felének már az asztalára került. Ugyanakkor a nemfogyasztók szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy a jövåben sem tartják elképzelhetånek ezen hústípus fogyasztását, elsåsorban annak magas zsírtartalma miatt. The consumers’ judgement on the traditional Hungarian dishes is introduced in this article relating to the mangalicza pig and the Hungarian grey cattle on the basis of two different research projects. The research revealed that expressions “Hungaricum” and the “traditional Hungarian dishes” are well known among the Hungarian consumers. The greatest part (96,6%) of respondents consume some kind of traditional Hungarian products or dishes. Significant differences can be found between the purchasing channels of the traditional and conventional foods because direct channels are more important in case of traditional ones. The consumption level of the Hungarian grey cattle and its products is low because they are unknown or they are difficult to purchase. More than two third of the consumers cannot imagine to consume it in the future. The consumers of this product group mention its favourable effect on health as the most important among the motivations of purchase. The rate of consumers is significantly higher in case of the mangalicza pig; almost half of the respondents have already consumed this kind of product. At the same time the non-consumers stated that they do not want to try it in the future because of its high fat content. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 9-27 |
ISSN: | 0422-9576 |