Élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertőző betegségek előfordulása és hazai adatgyűjtési rendszere
Magyarországon az élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertåzå betegségek mikrobiológiai és járványügyi jellemzåire vonatkozó információk gyéjtésére, értékelésére régóta méködnek megbízható adatokat szolgáltató surveillance rendszerek. A közlemény ismerteti a hazai és európai uniós járványü...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2008
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
54 |
Kulcsszavak: | Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Fertőző betegségek |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79691 |
Tartalmi kivonat: | Magyarországon az élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertåzå betegségek mikrobiológiai és járványügyi jellemzåire vonatkozó információk gyéjtésére, értékelésére régóta méködnek megbízható adatokat szolgáltató surveillance rendszerek. A közlemény ismerteti a hazai és európai uniós járványügyi adatgyéjtå rendszereket, valamint elemzi és értékeli az élelmiszerrel is terjedni képes kórokozók által elåidézett megbetegedések alakulását. Külön, kiemelten foglalkozik a jelenleg legnagyobb közegészségügyi jelentåséggel bíró salmonellosisok és campylobacteriosisok járványügyi jellemzåivel. A helyzetértékelésen túlmenåen javaslatokat fogalmaz meg a hazai helyzet javítása érdekében. There have been for a long time surveillance systems in Hungary collecting and evaluating information related to the microbiological and epidemiological characteristics of infectious diseases transmissible also through food consumption. This paper reviews the Hungarian and European epidemiological fact finder systems as well as analyses and evaluates the development of diseases caused by pathogens being able to spread also by foodstuffs. The epidemiological features of salmonellosis and campylobacteriosis of the highest public health importance today are highlighted. In addition to the prevailing situation also recommendations are laid down for the improvement of the Hungarian conditions. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 60-77 |
ISSN: | 0422-9576 |