Magyarország mikrobiológiai élelmiszerbiztonsági helyzete

Az élelmiszer eredetű megbetegedések zömét világszerte és Magyarországon is mikroorganizmusok okozzák. A megbetegedések jelentås számot érhetnek el és súlyos tünetekkel, esetenként életre szóló szövådményekkel járhatnak vagy elhalálozáshoz is vezethetnek. Az élelmiszer eredeté megbetegedések kórokoz...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szeitzné Szabó Mária
Krisztalovics Katalin
Sréterné Lancz Zsuzsa
Fehér Ágnes
Cseh Júlia
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2008
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 54
Kulcsszavak:Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79689
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az élelmiszer eredetű megbetegedések zömét világszerte és Magyarországon is mikroorganizmusok okozzák. A megbetegedések jelentås számot érhetnek el és súlyos tünetekkel, esetenként életre szóló szövådményekkel járhatnak vagy elhalálozáshoz is vezethetnek. Az élelmiszer eredeté megbetegedések kórokozói tekintetében az utóbbi évtizedekben jelentås átrendezådés tapasztalható. Az általános higiéniai helyzet javulásával a korábban gyakori vagy jellegzetes élelmiszerfertåzések (hastífusz, vérhas, bélférgesség, trichinellosis, járványos májgyulladás stb.) elténtek vagy nagyon alacsony szintre csökkentek. Ugyanakkor egyes zoonózisok jelentåsen elåtérbe kerültek (szalmonellózis, campylobacteriosis), és jelenleg döntåen meghatározzák Európa és hazánk járványügyi helyzetét. Figyelmet érdemelnek az utóbbi idåben elåtérbe kerülå új vagy új jelentåséggel bíró kórokozók (pl. Listeria, toxintermelå E. coli törzsek), melyek súlyos, életveszélyes megbetegedésekhez vezetnek. Magyarországon jelenleg a legtöbb, ismert kórokú megbetegedést a Salmonella és a Campylobacter törzsek okozzák, melyek az állatállományban is meghatározó jelentåségéek. A közlemény nemzetközi összehasonlításban elemzi a hazai élelmiszer eredeté események és megbetegedések alakulását, annak okait és az állategészségügyi helyzettel való összefüggéseit. Felhívja a figyelmet arra, hogy a helyzet javítását csak kormányzati szinten koordinált, a teljes élelmiszerláncot átfogó intézkedésekkel lehet elérni. Worldwide and in Hungary as well majority of foodborne diseases are caused by microbes. The number of cases can be significant, with severe symptoms, partly lifelong complications or even life threatening conditions. Regarding the causatives agents of foodborne diseases, significant changes can be observed in the last decades. With general hygienic improvement the once frequent or significant foodborne diseases (like typhoid fever, dysentery, tapeworm infections, trichinellosis, infectious hepatitis, etc.) disappeared or decreased to a low incidence. At the same period some zoonotic diseases (salmonellosis and campylobacteriosis) broke through to a very high incidence, and significantly determinate the present epidemic situation in Europe and Hungary. Emerging or re-emerging pathogens (e.g. Listeria, enterotoxigenic E. coli strains) causing severe, life threatening diseases must be taken into account. Most of the known infectious cases in Hungary are caused by Salmonella and Campylobacter strains, also significantly present in livestock. This publication analyses the trends and causes of Hungarian foodborne outbreaks and cases, as well as their relationship to animal health in international comparison. It draws attention to the fact, that the improvement of the present situation can only be achieved by taking complex measures along the whole food chain coordinated on governmental level.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:7-42
ISSN:0422-9576