Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszerek mikrobiológiai hatásvizsgálata (2002-2013) = Testing of the microbiological efficiency of disinfectants used in the food industry (2002-2013)

Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszereknek fontos szerep jut az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzésében. A fertőtlenítőszerek akkor fejtik ki optimálisan hatásukat, ha - a vizsgálatokkal igazolt - megfelelő koncentrációban, hőmérsékleten és hatásidővel alkalmazzák azokat. A tanul...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Németh Zsuzsanna
Holczhauzerné Faragó Judit
Gulyás Márta
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2014
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 60 No. 3
Kulcsszavak:Mikrobiológia, Fertőtlenítőszerek - élelmiszeripar, Élelmiszeripar - élelmiszer-higiénia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79629
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszereknek fontos szerep jut az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzésében. A fertőtlenítőszerek akkor fejtik ki optimálisan hatásukat, ha - a vizsgálatokkal igazolt - megfelelő koncentrációban, hőmérsékleten és hatásidővel alkalmazzák azokat. A tanulmány 12 év vizsgálati eredményeit foglalja össze, az engedélyezési eljáráshoz szükséges hatékonyságvizsgálat mellett bemutatja a forgalomban található fertőtlenítőszerek ellenőrzésének eredményeit, valamint bepillantást enged az ételfertőzési események kapcsán mintavételezett fertőtlenítőszerek hatásosságáról a gyakorlatban. Disinfectants used in the food industry play an important role in preventing foodborne diseases. They can perform to thier fullest potential if they are applied in the proper concentration, at the proper temperature, for the proper contact time, as determined by preliminary studies. This paper summarizes the test results of 12 years and, in addition to the efficiency testing necessary for the licensing procedure, it also presents results of control tests of commercially available disinfectants, and provides insight into the efficiency in practice of disinfectants sampled in connection with food infection cases.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:278-285
ISSN:0422-9576