Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége ; Bacterial communication and its importance in food science

Ellentétben a korábbi vélekedéssel, a baktériumok nagyon sokoldalú lények. Képesek kommunikálni, nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is. Ezt specifikus jelzőmolekulák kibocsátásával teszik, amelyek a többi élőlény különféle gén-expresszióit váltjá...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Farkas József
Mohácsiné Farkas Csilla
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2014
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 60 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszertudomány, Baktériumok, Mikrobiológia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79602
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Ellentétben a korábbi vélekedéssel, a baktériumok nagyon sokoldalú lények. Képesek kommunikálni, nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is. Ezt specifikus jelzőmolekulák kibocsátásával teszik, amelyek a többi élőlény különféle gén-expresszióit váltják ki. Az előadás összefoglalja ennek a quorum sensing-nek nevezett jelenségnek a szerepét például a biofilmekben, az élelmiszer romlásban és az élelmiszer eredetű megbetegedésekben. Újabb felismerések mutatják, hogy a gyógyászatban használt antibiotikumok képzése a természetben nemcsak a versenytársak pusztítására alakult ki, hanem kommunikációként is. Fontos, hogy a jelzőmolekulák kimutatására módszereket dolgozzunk ki, ahogy az is, hogy jobban megértsük a quorum sensing gátlását az élelmiszer-tartósítás és az élelmiszerbiztonság javítása érdekében. Contrary with past considerations, bacteria are highly versatile beings. They are able to communicate not only within their community but interspecies, and eventually to higher plants and animals. They are producing specific signalling molecules inducing various gene expressions in other beings. This chemical communication is called quorum sensing. The lecture summarizes some recent information on this “social” behaviour of bacteria, particularly on its role in biofilms, food spoilage and food-related pathogenesis. Recent findings show that medically important antibiotics evolved in the nature not only to kill competitors but for communication. It is important to develop methods for detecting the signalling molecules and to understand better the quorum sensing inhibitors to develop new tools for enhancing food preservation and food safety.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:38-43
ISSN:0422-9576