Ötven éve alapították a Codex Alimentárius Bizottságot = 50 Jubilee of the Codex Alimentarius Commission

A nemzetközi élelmiszerszabványok kidolgozását végző Codex Alimentárius Bizottság megalapításának 50. évfordulója alkalmából áttekintést adtunk a Codex szabványok tudományos alapjairól és kialakításuk rendszeréről. Ismertettük a Codex Alimentarius Bizottság és a részterületekkel foglalkozó Szakbizot...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Ambrus Árpád
Zentai Andrea
Gál Veronika
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: EOQ MNB Budapest 2013
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 59 No. 1-2
Kulcsszavak:Élelmiszeripar - szabványok - kódex
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79578
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A nemzetközi élelmiszerszabványok kidolgozását végző Codex Alimentárius Bizottság megalapításának 50. évfordulója alkalmából áttekintést adtunk a Codex szabványok tudományos alapjairól és kialakításuk rendszeréről. Ismertettük a Codex Alimentarius Bizottság és a részterületekkel foglalkozó Szakbizottságok rendszerét. A szabványok kidolgozása az általános elvekkel, módszerekkel foglalkozó Szakbizottságokban, illetve a kiemelt termékcsoportok Szakbizottságaiban történik. A javasolt szabványokat, melyek konkrét mintavételi és analitikai vizsgálati módszereket, egyes szennyező vagy adalékanyagokra, szermaradékokra vonatkozó határértékeket, általános irányelveket, valamint az élelmiszerek termelésére, forgalmazására és kereskedelmére vonatkozó helyes gyakorlatot megfogalmazó kódexeket foglalják magukban, a tagországok képviselői a Codex Alimentárius főbizottsági ülésein fogadják el. A Codex szabványokban kiemelten fontos szerepet játszó mintavételi eljárások és analitikai vizsgálati módszerek kidolgozását, illetve jóváhagyását végző Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottság üléseinek 1972 óta házigazdája Magyarország. The objectives of the Codex Alimentárius Commission, its working procedures and the scientific base of the elaboration of the Codex Standards are reviewed on the occasion of the 50 years anniversary of its establishment. The structure of the Codex system is illustrated. The Codex Standards are elaborated by the so called general subject committees and the commodity committees. The Codex standards include the analytical and sampling methods; maximum limits for food additives, pesticide and veterinary drug residues and food contaminants; guidelines describing general principles, and documents describing the Code of Practice for various areas of food production, distribution and sale. Since 1972, Hungary has been the host of the Codex Committee of Methods of Analysis and Sampling, which is responsible for the evaluation and endorsement of analytical and sampling methods to be used for testing compliance with Codex Standards.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:5-14
ISSN:0422-9576