Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis

Az oszcillációs Teológiai módszereket viszkoelasztikus anyagok vizsgálatára használják, a kis viszkozitású folyadékok, polimer oldatok, paszták, gélek és merev szilárd anyagok esetén egyaránt. A tanulmányunkban az oszcillációs méréstechnika elméleti alapjait és főbb mérési módszereit foglaljuk össze...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Juhász Réka
Zeke Ildikó
Balla Csaba
Barta József
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2011
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 57 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79551
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az oszcillációs Teológiai módszereket viszkoelasztikus anyagok vizsgálatára használják, a kis viszkozitású folyadékok, polimer oldatok, paszták, gélek és merev szilárd anyagok esetén egyaránt. A tanulmányunkban az oszcillációs méréstechnika elméleti alapjait és főbb mérési módszereit foglaljuk össze, majd saját méréseink alapján néhány alkalmazási példát is bem utatunk. M éréseinket a Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékén üzemelő MCR51 típusú oszcillációs reométerrel végeztük. Oscillatory rheological methods are used for investigation of viscoelastic materials such as low viscosity fluids, polimer solutions, gels and rigid solids. In the present study rheological principals and typical measurement methods of oscillatory technique are overviewed. Some application are also introduced based on our results measured by an oscillatory rheometer type MCR51 at Corvinus University of Budapest, Department of Food Preservation.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:169-180
ISSN:0422-9576