Extenzográfos minősítés a nemzetközi búzapiacon = Extensigraphical qualification on the international wheat market

Jelenleg a nemzetközi kereskedelemben és egyre gyakrabban a hazai gabonapiacra történő értékesítés során is felmerül az igény a speciális reológiai vizsgálatok, azaz a tészta tulajdonságait jelző mutatók iránt. Az extenzográfos és alveográfos minősítés tudatosításának elősegítése érdekében időszerűv...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Pongráczné Barancsi Ágnes
Tarján Zsuzsanna
Sipos Péter
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2010
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 56 No. 1
Kulcsszavak:Búza - minőség, Élelmiszervizsgálat - gabona
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79514
LEADER 02431nab a2200265 i 4500
001 acta79514
005 20230826084238.0
008 230719s2010 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 2 |a Pongráczné Barancsi Ágnes 
245 1 0 |a Extenzográfos minősítés a nemzetközi búzapiacon = Extensigraphical qualification on the international wheat market  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Pongráczné Barancsi Ágnes 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2010 
300 |a 18-23 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 56 No. 1 
520 3 |a Jelenleg a nemzetközi kereskedelemben és egyre gyakrabban a hazai gabonapiacra történő értékesítés során is felmerül az igény a speciális reológiai vizsgálatok, azaz a tészta tulajdonságait jelző mutatók iránt. Az extenzográfos és alveográfos minősítés tudatosításának elősegítése érdekében időszerűvé válik a hazai nemesítésé őszi búza fajták extenzográfos és alveográfos paramétereinek meghatározása. Az egyes minőségi paraméterek közötti összefüggések hasznos többletinformációt nyújthatnak az őszi búzafajták sütőipari értékének megítélése által a búzanemesítés területén a speciális minőségi fajták kiválasztásához, illetve egyes exporttételek minősítéséhez is. Nowadays, it is claim to special rheological examinations, most of all to the extensibility and resistance of extension parameters in the international trade and on the Hungarian wheat export market. We have to analyse the alveographical and extensigraphical parameters of Hungarian growing winter wheat to help to introduce the alveographical and extensigraphical evaluation. The correlation among the quality parameters can give us extra information about backing values of winter wheat varieties, selecting of special quality types for wheat growing and qualification of the different export rate. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Búza - minőség, Élelmiszervizsgálat - gabona 
700 0 1 |a Tarján Zsuzsanna  |e aut 
700 0 1 |a Sipos Péter  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79514/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_018-023.pdf  |z Dokumentum-elérés