Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez
Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munká...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/3-5-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79487 |
LEADER | 02411nab a2200289 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79487 | ||
005 | 20230826080041.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/3-5-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 2 | |a Varga-Kántor Andrea | |
245 | 1 | 0 | |a Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez |h [elektronikus dokumentum] / |c Varga-Kántor Andrea |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 4036-4046 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 3 | |
520 | 3 | |a Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás | ||
700 | 0 | 1 | |a Alexa Loránd |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Topa Emőke |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kovács Béla |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Czipa Nikolett |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79487/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf |z Dokumentum-elérés |