Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján

Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Eu...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Bognár Lajos
Dorkó Annamária
László Veronika
Fekete László
Szakos Dávid
Kasza Gyula
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79373
LEADER 02874nab a2200289 i 4500
001 acta79373
005 20230826080824.0
008 230712s2020 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Bognár Lajos 
245 1 3 |a Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Bognár Lajos 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 3040-3047 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 3 
520 3 |a Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Európai Bizottság termék-öszszehasonlító és fogyasztói vizsgálatait megelőzve a NÉBIH már 2014 óta vizsgálja a kérdéskört többféle módszertan alkalmazásával. Cikkünkben az EU által is támogatott RCR-EFSQ CHAFEA projekt keretében végzett fogyasztói kutatás eredményeit mutatjuk be. A kettős minőség témaköre hangsúlyosan van jelen a köztudatban. A magyar fogyasztók közel fele észlelt már konkrét különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek között. Ötből három megkérdezett személy szerint a kettős minőség elfogadhatatlan, és tízből kilenc ember szerint fontos, hogy a kettős minőség fennállása esetén a gyártó a termékjelölésen tájékoztassa a fogyasztót. Egyértelműen szükséges tehát a kérdéskör hatósági szintű kezelése, nemcsak az irányelvmódosítás következtében jogszabályi szinten, hanem a fogyasztók tájékoztatása tekintetében is. A válaszadók véleménye alapján az esetleges különbségeket egyértelműen meg kell jelölni a termék csomagolásán. A kutatásunk során feltárt fogyasztói vélemények iránymutatást adhatnak a jövőbeli termék-összehasonlító vizsgálatok tervezéséhez, valamint a gyártóknak a helyzet fogyasztóbarát kezeléséhez. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés 
700 0 1 |a Dorkó Annamária  |e aut 
700 0 1 |a László Veronika  |e aut 
700 0 1 |a Fekete László  |e aut 
700 0 1 |a Szakos Dávid  |e aut 
700 0 1 |a Kasza Gyula  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79373/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3040-3047.pdf  |z Dokumentum-elérés