Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján
Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Eu...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2020
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
66 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79373 |
LEADER | 02874nab a2200289 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79373 | ||
005 | 20230826080824.0 | ||
008 | 230712s2020 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Bognár Lajos | |
245 | 1 | 3 | |a Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján |h [elektronikus dokumentum] / |c Bognár Lajos |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2020 | ||
300 | |a 3040-3047 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 66 No. 3 | |
520 | 3 | |a Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Európai Bizottság termék-öszszehasonlító és fogyasztói vizsgálatait megelőzve a NÉBIH már 2014 óta vizsgálja a kérdéskört többféle módszertan alkalmazásával. Cikkünkben az EU által is támogatott RCR-EFSQ CHAFEA projekt keretében végzett fogyasztói kutatás eredményeit mutatjuk be. A kettős minőség témaköre hangsúlyosan van jelen a köztudatban. A magyar fogyasztók közel fele észlelt már konkrét különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek között. Ötből három megkérdezett személy szerint a kettős minőség elfogadhatatlan, és tízből kilenc ember szerint fontos, hogy a kettős minőség fennállása esetén a gyártó a termékjelölésen tájékoztassa a fogyasztót. Egyértelműen szükséges tehát a kérdéskör hatósági szintű kezelése, nemcsak az irányelvmódosítás következtében jogszabályi szinten, hanem a fogyasztók tájékoztatása tekintetében is. A válaszadók véleménye alapján az esetleges különbségeket egyértelműen meg kell jelölni a termék csomagolásán. A kutatásunk során feltárt fogyasztói vélemények iránymutatást adhatnak a jövőbeli termék-összehasonlító vizsgálatok tervezéséhez, valamint a gyártóknak a helyzet fogyasztóbarát kezeléséhez. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés | ||
700 | 0 | 1 | |a Dorkó Annamária |e aut |
700 | 0 | 1 | |a László Veronika |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Fekete László |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Szakos Dávid |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kasza Gyula |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79373/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3040-3047.pdf |z Dokumentum-elérés |