Kávéminták eredetazonosítása FT-NIR-eljárással
A kávécserjének két alapvető változata ismert, az arabika (Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora). A termesztési környezetére érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a termesztésének körülménye...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2019
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
65 No. 1 |
Kulcsszavak: | Analitikai kémia - számítógép alkalmazása, Élelmiszerkémia - módszer, Kávé - eredetazonosítás, Élelmiszervizsgálat - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79262 |
Tartalmi kivonat: | A kávécserjének két alapvető változata ismert, az arabika (Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora). A termesztési környezetére érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő, ennek ellenére a világ kávétermésének kétharmadát az arabikafajták adják. A kereskedelemben kapható olcsóbb kávék elsősorban gyenge minőségű robusztából készülnek, minél olcsóbbak, annál gyengébb minőségű kávéból. A darált változatoknál még azt sem tudhatjuk, hogy kávén kívül mi van a keverékben. Méréseinkhez Coffea arabica nyerskávé-alapanyagot használtunk fel. A különböző termőterületről származó, többféle pörkölési móddal előkészített, azonos körülmények között őrölt mintákat Fourier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel (FT-NIR) vizsgáltuk, a spektrális eredményeket kemometriai módszerekkel értékeltük ki. Eredményeink azt bizonyítják, hogy sikeresen alkalmaztunk egy minta-előkészítést nem igénylő, környezetet vegyszerrel nem terhelő, gyors analitikai módszert, kávéőrlemények pörkölési mód és termőhely szerinti azonosítására. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 2360-2370 |
ISSN: | 0422-9576 |