Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába
Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bél betegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általu...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2018
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
64 No. 4 |
Kulcsszavak: | Bélbetegségek, Élelmiszertudomány |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79252 |
Tartalmi kivonat: | Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bél betegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk is vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata. A korszerű tudományos ismeretek és diagnosztikai módszerek alkalmazásával meghatározható a fokozott energia- és fehérjeigényű személyek energiaszükséglete a testtömeg függvényében, és ennek ismeretében kell megtervezni az élelmiszerek gyártási folyamatait. Kutatásaink során nagy cukortartalmú táptalajon szaporított élesztőgomba-kultúrából származó egysejtfehérje előállításával, illetve annak beltartalmi értékelésével foglalkoztunk. Vizsgáltuk továbbá az SCP (Single Cell Protein) beépíthetőségét a gyulladásos bélbetegek diétájába. Kutatási eredményeinkkel segítséget kívánunk nyújtani főként az élelmiszertudományi, továbbá az élelmiszergyártásban közreműködő táplálkozástudományi területen tevékenykedő szakembereknek. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 2290-2293 |
ISSN: | 0422-9576 |