Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába

Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bél betegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általu...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Molnár Judit
Vasas Dávid
Ásványi Balázs
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2018
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 64 No. 4
Kulcsszavak:Bélbetegségek, Élelmiszertudomány
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79252
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bél betegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk is vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata. A korszerű tudományos ismeretek és diagnosztikai módszerek alkalmazásával meghatározható a fokozott energia- és fehérjeigényű személyek energiaszükséglete a testtömeg függvényében, és ennek ismeretében kell megtervezni az élelmiszerek gyártási folyamatait. Kutatásaink során nagy cukortartalmú táptalajon szaporított élesztőgomba-kultúrából származó egysejtfehérje előállításával, illetve annak beltartalmi értékelésével foglalkoztunk. Vizsgáltuk továbbá az SCP (Single Cell Protein) beépíthetőségét a gyulladásos bélbetegek diétájába. Kutatási eredményeinkkel segítséget kívánunk nyújtani főként az élelmiszertudományi, továbbá az élelmiszergyártásban közreműködő táplálkozástudományi területen tevékenykedő szakembereknek.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:2290-2293
ISSN:0422-9576