Stevia az édesítőszeren túl /

Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népsze...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kemenczei Ágnes
Izsó Tekla
Frecskáné Csáki Katalin
Maczó Anita
Bognár Lajos
Kasza Gyula
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2016
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 62 No. 3
Kulcsszavak:Stevia rebaudiana, Élelmiszervizsgálat, Édesítőszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79102
LEADER 02391nab a2200289 i 4500
001 acta79102
005 20230826082032.0
008 230706s2016 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Kemenczei Ágnes 
245 1 0 |a Stevia  |h [elektronikus dokumentum] :  |b az édesítőszeren túl /  |c  Kemenczei Ágnes 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2016 
300 |a 1224-1229 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 62 No. 3 
520 3 |a Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népszerűsége is nő. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese is lehet a cukorénak. A 2011-es élelmiszer-adalékanyagként való engedélyezést megelőzően több értékelés is született a szteviolglikozidok biztonságosságára vonatkozóan, végül az EFSA 2010-ben 4 mg/ttkg ADI-értéket állapított meg. Maga a Stevia rebaudiana Bertoni növény és szárított levelei azonban ettől függetlenül az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett új élelmiszernek minősülnek. Az édesítőszerként engedélyezett szteviolglikozidok ugyanis 95%-ban tisztított szteviozidot és/vagy rebaudiozid A-t, míg a szárított Stevia levelek számos más komponenst is tartalmaznak. Ezek kockázataira irányuló kutatások jelenleg is zajlanak. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Stevia rebaudiana, Élelmiszervizsgálat, Édesítőszer 
700 0 1 |a Izsó Tekla  |e aut 
700 0 2 |a Frecskáné Csáki Katalin  |e aut 
700 0 2 |a Maczó Anita  |e aut 
700 0 2 |a Bognár Lajos  |e aut 
700 0 2 |a Kasza Gyula  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79102/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1224-1229.pdf  |z Dokumentum-elérés