Stevia az édesítőszeren túl /
Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népsze...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2016
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
62 No. 3 |
Kulcsszavak: | Stevia rebaudiana, Élelmiszervizsgálat, Édesítőszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79102 |
LEADER | 02391nab a2200289 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79102 | ||
005 | 20230826082032.0 | ||
008 | 230706s2016 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Kemenczei Ágnes | |
245 | 1 | 0 | |a Stevia |h [elektronikus dokumentum] : |b az édesítőszeren túl / |c Kemenczei Ágnes |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2016 | ||
300 | |a 1224-1229 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 62 No. 3 | |
520 | 3 | |a Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népszerűsége is nő. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese is lehet a cukorénak. A 2011-es élelmiszer-adalékanyagként való engedélyezést megelőzően több értékelés is született a szteviolglikozidok biztonságosságára vonatkozóan, végül az EFSA 2010-ben 4 mg/ttkg ADI-értéket állapított meg. Maga a Stevia rebaudiana Bertoni növény és szárított levelei azonban ettől függetlenül az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett új élelmiszernek minősülnek. Az édesítőszerként engedélyezett szteviolglikozidok ugyanis 95%-ban tisztított szteviozidot és/vagy rebaudiozid A-t, míg a szárított Stevia levelek számos más komponenst is tartalmaznak. Ezek kockázataira irányuló kutatások jelenleg is zajlanak. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Stevia rebaudiana, Élelmiszervizsgálat, Édesítőszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Izsó Tekla |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Frecskáné Csáki Katalin |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Maczó Anita |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Bognár Lajos |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Kasza Gyula |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79102/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1224-1229.pdf |z Dokumentum-elérés |