Az érzelemszabályozás mechanizmusában megjelenő nemi különbségek
A vizsgálat célja a nemek között megmutatkozó érzelemszabályozási különbségek feltárása. Ennek érdekében a vizsgálati személyek idegrendszeri aktivációját funkcionális mágneses képalkotó (fMRI) eljárással regisztráltuk. A kutatásban 15 egészséges férfi és 16 egészséges nő vett részt. Vizuális ingerk...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
2014
|
Sorozat: | Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok
1 No. 1 |
Kulcsszavak: | Pszichológia, Érzelem |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/75129 |
Tartalmi kivonat: | A vizsgálat célja a nemek között megmutatkozó érzelemszabályozási különbségek feltárása. Ennek érdekében a vizsgálati személyek idegrendszeri aktivációját funkcionális mágneses képalkotó (fMRI) eljárással regisztráltuk. A kutatásban 15 egészséges férfi és 16 egészséges nő vett részt. Vizuális ingerként többnyire negatív valenciájú IAPS képeket alkalmaztunk, két eltérő címmel. A vizsgálati személyek feladata egy adott kép két különböző szituációban való elképzelése volt, azok címszavainak megfelelően. Az utótesztben a résztvevők újra megnézték a képeket és értékelték ezeket az intenzitás, kellemesség és az átkeretezés nehézsége mentén. Az utótesztből nyert viselkedéses eredmények szerint a nőkben intenzívebb és kellemetlenebb érzéseket keltettek a képek. Az átkeretezés nehézségében nem mutatkozott nemi különbség. Idegrendszeri szinten a férfiaknál gyrus frontalis medius, gyrus occipitalis medius, caudatus, gyrus frontalis medialis, valamint gyrus temporalis medius aktivációt találtunk. A nőknél a gyrus temporalis inferior, thalamus, pulvinar, gyrus lingualis inferior és gyrus temporális inferior aktiváció mutatkozott. Az idegrendszeri eredmények alapján elmondható, hogy a nőknél az érzelmi területek nagyobb hangsúlyt kaptak, míg a férfiaknál a vizuális információ feldolgozásáért és összehangolásáért és megítéléséért felelős agyi területek kaptak nagyobb hangsúlyt. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 41-64 |
ISSN: | 2064-9258 |