A közvetlen értékesítési csatornák és a helyi termékek kapcsolatának területi aspektusai
Absztrakt: Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy a rövid ellátási láncok sikerét mennyiben befolyásolhatja a jelenlegi helyi termék kínálat, valamint az értékesítést biztosító helyi „hagyományos" piacok, termelői piacok, biopiacok száma és területi lehelyezkedése. Az ellátási láncot teh...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
2017
|
Sorozat: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
12 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkereskedelem - Magyarország, Vidékfejlesztés - Magyarország, Gazdasági élet - Magyarország |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/54873 |
Tartalmi kivonat: | Absztrakt: Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy a rövid ellátási láncok sikerét mennyiben befolyásolhatja a jelenlegi helyi termék kínálat, valamint az értékesítést biztosító helyi „hagyományos" piacok, termelői piacok, biopiacok száma és területi lehelyezkedése. Az ellátási láncot tehát a termelők és az értékesítési csatorna oldaláról közelítettük meg, két minta területen (Komárom-Esztergom, Heves megye). Mindkét megye területén, elsődleges és másodlagos adatbázisok segítségével mértük fel az említett tényezőket, külön megvizsgálva térbeli eloszlásukat, és az ebből fakadó területi különbségeket. Vizsgálati eredményeinket összevetettük a rendelkezésre álló európai uniós források által kínált pályázati kiírás feltételrendszerével, lehatárolva a potenciális pályázók körét, a lehetséges REL-ek számát. Abstract: In our study, we look for answers to the question of how can the current local product range influence the success of short supply chains? Especially local "traditional" markets, producer markets and bio markets that provide sales opportunity. So, the supply chain was thus approached from the side of the producers and the sales channels. We conducted research on two sample areas (Heves and Komárom-Esztergom Counties). In both counties, we measured these factors using primary and secondary databases. We paid special attention to their spatial distribution and the resulting territorial differences. Our results were compared to the tender conditions offered by available EU funds. Based on these, we defined the potential applicants and the number of possible short food supply chains. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 285-296 |
ISSN: | 1788-7593 |