Magas antocián tartalmú búza genotípusok reológiai jellemzése

Absztrakt: A gabonafélék fogyasztása meghatározó az egészségünk megőrzése, javítása szempontjából. A Gabonakutató gazdag genetikai háttérrel, nagy nemesítői tapasztalattal évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával. Az elmúlt másfél évtized neme...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Ács Erika
Ács Katalin
Kovács Zsuzsa
Langó Bernadett
Szabóné Czank Bernadett
Cseuz László
Matuz János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 2017
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 12 No. 3
Kulcsszavak:Búza, Gabonafélék - minőség, Áramlástan
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/54858
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Absztrakt: A gabonafélék fogyasztása meghatározó az egészségünk megőrzése, javítása szempontjából. A Gabonakutató gazdag genetikai háttérrel, nagy nemesítői tapasztalattal évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával. Az elmúlt másfél évtized nemesítői tevékenységének eredményeként, hazánkban elsőként került sor magas antocián tartalmú búza genotípusok nemesítésére. Jelen kísérletünk célja, hogy 2 kék és 3 bíbor búza genotípus humán felhasználás szempontjából meghatározó reológiai jellemzőit megismerjük, ill. a felhasználási területnek megfelelő genotípusok kiválasztásához ismereteket szerezzünk. A 3 éves kísérlet eredményei alapján a fehér liszteknek nagyrészt igen kiválóak a reológiai tulajdonságai. A teljes kiőrlésű lisztek minősítésekor nagyobb genotípus és évjárathatást tapasztaltunk, a reológiai jellemzők általános gyengülése mellett. Találtunk önálló gépi feldolgozásra is alkalmas, ill. csak keverékekben történő alkalmazásra ajánlható genotípusokat. A teljes kiőrlésű lisztekből készült próbacipók térfogata mintegy 30-35 %-kal kisebb volt a fehér lisztek cipóinál. Abstract: Cereals play important role to maintain and improve our health. Cereal Research Ltd. has a rich genetic background and wide breeding experience to satisfy special needs by developing applicable cereal varieties. The breeding efforts in the last fifteen years resulted the first wheat genotypes in Hungary, with high anthocyanin content. In this experiment the rheological values of 2 blue and 3 purple wheat genotypes were investigated to predict the end-use quality for human utilization and select genotypes for different end-use purposes. According to the results of our 3 yearlong experiment, we can tell that white flours of these genotypes have mostly excellent rheological traits. The effects of the genotype and crop year were higher when whole-meal flour were evaluated, and these flours showed weaker rheological values as well. We have found genotypes which are suitable for industrial use as per se, and genotypes also recommended for use in flour blends. Volume of breads made with whole-meal flour was 30-35% smaller than white flour breads.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:133-138
ISSN:1788-7593