Az epehólyag adenosquamosus daganata [Gallbladder adenosquamous carcinoma] [esetismertetés] - Hegedűs Fanni; Sejben Anita (2024)
Az adenosquamosus carcinoma az epehólyag-daganatok ritka altípusa, amely a környező anatómiai struktúrákra is gyakran ráterjed, valamint az epehólyag malignus tumoraihoz hasonlóan igen agresszív viselkedésű. A munkánkban bemutatott 70 éves nőbetegnél hasi fájdalom miatt indult kivizsgálás, melynek során képalkotó vizsgálattal az epehólyagfal kiszélesedésére derült fény. Az epehólyagot a környező májparenchymával, valamint a per continuitatem terjedés miatt a szomszédos vastagbéllel együtt eltávolították. A szövettani vizsgálat epehólyag-kiindulású adenosquamosus carcinomát igazolt. Az elszarusodás jeleit is mutató laphámcarcinomás területeken p40 immunhisztokémiai vizsgálattal észleltünk pozitivitást. A diagnózis felállítása óta eltelt 1 hónapban a beteg állapota stabil volt, jelenleg adjuváns onkológiai kezelésben részesül. A rendelkezésre álló irodalmi adatok alapján az epehólyag adenosquamosus carcinoma női predominanciát mutat, a 6–7. évtizedben jelentkezik. Az első tünetként a leggyakrabban hasi fájdalom észlelhető. A jelenlegi WHO-klasszifikáció a laphámcarcinomás komponens arányát legalább 25%-ban állapítja meg a szövettani vizsgálat során. A definitív diagnózis felállításához szükséges az áttéti folyamat kizárása. Orv Hetil. 2024; 165(49): 1945–1950.
Keywords: Általános orvostudomány