A „specifikus hazugságot” büntető tényállás A nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása tényállással kapcsolatos hazai gyakorlat vizsgálata - Botos Mihály Bálint (2024)
Az Alaptörvény hatálybalépése óta nem készült elemzés a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadására vonatkozó joggyakorlatról. Ezért átvizsgáltuk a Fővárosi Főügyészség vonatkozó peranyagát, és a talált nyolc ügyet feldolgoztuk. Ezek alapján bemutatjuk a hazai gyakorlatot és az abban megfigyelhető anomáliákat, összevetjük azt az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával, valamint ismertetjük az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatát.
Keywords: Jogtudomány