Egészségtudatos fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Kéziratunk az egészségtudatos fogyasztói magatartást vizsgáló kutatást mutat be, amely a magyar fogyasztók körében készült kérdőíves felmérésen alapul. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, hogyan ítélik meg a fogyasztók a teljes kiőrlésű és bio termékeket, milyen gyakran fogyasztják ezeket, és mi...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Könyv része |
Megjelent: |
Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottság
Szeged
2024
|
Sorozat: | Mezőgazdasági és vidékfejlesztési kutatások a jövő szolgálatában 5.
|
Tárgyszavak: | |
mtmt: | 35579393 |
Online Access: | http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/35178 |
LEADER | 03810naa a2200229 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | publ35178 | ||
005 | 20241120094841.0 | ||
008 | 241120s2024 hu o 000 hun d | ||
024 | 7 | |a 35579393 |2 mtmt | |
040 | |a SZTE Publicatio Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Zsótér Brigitta Tünde | |
245 | 1 | 0 | |a Egészségtudatos fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők |h [elektronikus dokumentum] / |c Zsótér Brigitta Tünde |
260 | |a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottság |b Szeged |c 2024 | ||
300 | |a 12 | ||
300 | |a 223-234 | ||
490 | 0 | |a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési kutatások a jövő szolgálatában 5. | |
520 | 3 | |a Kéziratunk az egészségtudatos fogyasztói magatartást vizsgáló kutatást mutat be, amely a magyar fogyasztók körében készült kérdőíves felmérésen alapul. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, hogyan ítélik meg a fogyasztók a teljes kiőrlésű és bio termékeket, milyen gyakran fogyasztják ezeket, és milyen tényezők befolyásolják vásárlási döntéseiket. A felmérés szerint a válaszadók nagy része egészségtudatosnak tartja magát, amit leginkább az egészséges táplálkozással indokoltak. A résztvevők többsége a teljes kiőrlésű termékeket egészségesnek tekintette, főként magas rosttartalmuk miatt, bár néhányan aggódtak a mikotoxin-tartalom miatt. A bio termékek megítélése szintén pozitív volt, de a fogyasztók bizonytalanabbak voltak ezek valódi egészségügyi előnyeivel kapcsolatban. A felmérésből kiderült, hogy a fogyasztók nagy része ritkán fogyaszt teljes kiőrlésű vagy bio termékeket, ennek egyik oka lehet az, hogy nem kapnak elegendő információt ezek esetleges kockázatairól, mivel a vállalatok inkább a termékek jótékony hatásait hangsúlyozzák marketingkampányaikban. A válaszadók leginkább a vegyszermaradványoktól és a génmódosított összetevőktől tartanak, míg a mikotoxinok veszélyeiről kevesen hallottak. Összességében a kutatás rámutatott, hogy bár a fogyasztók egészségtudatos magatartást mutatnak, még mindig sok bizonytalanság övezi a bio és teljes kiőrlésű termékekkel kapcsolatos tudatosságukat. This manuscript presents research on health-conscious consumer behaviour, based on a questionnaire survey of Hungarian consumers, which aimed to explore how consumers perceive wholegrain and organic products, how often they consume them and what factors influence their purchasing decisions. The survey found that a large majority of respondents consider themselves to be health conscious, which they attributed mainly to a healthy diet. Most of respondents considered whole grain products to be healthy, mainly due to their high fibre content, although some were concerned about mycotoxin content. The perception of organic products was also positive, but consumers were more uncertain about their real health benefits. The survey showed that a large proportion of consumers rarely consume whole-meal or organic products, one reason for this may be that they do not give enough information about the potential risks of these products, as companies tend to emphasise their benefits in their marketing campaigns. Respondents are most concerned about chemical residues and genetically modified ingredients, while few have heard about the dangers of mycotoxins. Overall, the research showed that although consumers show health-conscious behaviour, there is still a lot of uncertainty surrounding their awareness of organic and wholegrain products. | |
650 | 4 | |a Egészségtudományok | |
700 | 0 | 1 | |a Gyöngyik Márta |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Hampel György |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/35178/1/223-234ZsoterGyongyikHampel.pdf |z Dokumentum-elérés |