A posztgraduális gyakornokok tisztességes díjazásához való joga – a 150/2019 ECSR panaszeljárási határozat tükrében - Hajdú József (2022)
A fizetetlen posztgraduális gyakornoki foglalkoztatás jogellenes. Éppen ezért a Szociális Jogok Európai Bizottságának 150/2019 sz. döntése megtiltja ezt a gyakorlatot a kollektív panaszeljárásban érintett Belgiumban, de hatása kiterjed egész Európára. A kollektív panaszeljárást az European Youth Forum kezdeményezte annak érdekében, hogy a posztgraduális gyakornoki programban résztvevő fiatalok számára – függetlenül társadalmi és anyagi lehetőségeiktől – biztosítsa a fizetett gyakornoki munkavégzést. A panasz előterjesztésekor az EU-s tagállamok közül Belgiumban volt a legmagasabb a fizetetlen posztgraduális gyakornokok száma. Az Eurobarometer tanulmánya szerint minden öt gyakornokból csak egy kapott fizetést 2015-ben.
Keywords: Jogtudomány