A szegedi Városi Zeneiskola története 1935-1945 között - Pethő Villő; Gévayné Janurik Márta (2016)
„Szeged város zenekultúrája nemcsak Szeged város ügye, hanem az országos zenekultúra jelentős tényezője. [. . . ] Ha azonban tekintetbe vesszük, hogy Szeged városát általánosan fejlett kultúrája, egyetemi városi jellege és geográfiai elhelyezése egyenesen predesztinálja a Dél-vidék zenekultúrájának irányítására, úgy megállapíthatjuk, hogy e város zenei életének jelentősége messze túlnő a város határain és a megítélésben Szeged város zenekulturális hivatása éppoly fontos, mint magasabb színvonalon a székesfőváros, vagy az ország egyéb vidéki zeneközpontjainak hivatása. A város zenei életének irányítóiteljes mértékben átérzik e kulturális feladat jelentőségét és tervszerű munkával szolgálják nemcsak a helyi, hanem az országos zenekultúra ügyét.” – írta 1929-ben Pálfy József, a szegedi városi színház intendánsa és a Szegedi Filharmonikus Egyesület elnöke a Muzsika folyóirat 111. számában, melyet a szerkesztők Szeged zenei életének szenteltek (Muzsika, 1929. 7. o.).A Szeged kulturális életében fontos szerepet játszó és a várost kiemelkedő vidéki zeneoktatási színhellyé tévő 1881-ben megalapított zeneiskola történetének egy rövid, ám rendkívül meghatározó időszakának bemutatására vállalkozik tanulmányunk. Eddig még nem publikált hagyatéki anyagok: levelek, írások felhasználásával szeretnénk a figyelmet felhívni a Belle Ferenc nevével fémjelzett 1935-1944 közötti időszak jelentőségére és eredményeire, melyek a város kulturális életének is fontos évei voltak.
Keywords: Művészetek (művészetek, művészettörténet, előadóművészetek, zene); Egyéb bölcsészettudományok