Baktérium izolátumok hatása a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartására

A Föld népességének táplálásában nélkülözhetetlen szerepet játszanak a kérődző haszonállatok. Közülük is kiemelendő a szarvasmarha, melyet az élelmiszeripar sokoldalúan hasznosít; főként a húsiparban és tejiparban játszanak fontos szerepet. Kiemelten fontos, hogy a szarvasmarha állomány minőségileg...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Dékány Lilla
További közreműködők: Kós Péter (Témavezető)
Dokumentumtípus: Szakdolgozat
Megjelent: 2018
Kulcsszavak:antioxidáns kapacitás
kérődzők
silózás
szerves sav összetétel
szilázs
tejsavbaktérium törzsek
Tárgyszavak:
Online Access:http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73363
LEADER 02940nta a2200253 i 4500
001 dipl73363
005 20191014080155.0
008 190930s2018 hu om 0|| zxx d
040 |a SZTE Diploma Repozitórium  |b hun 
041 |a zxx 
100 1 |a Dékány Lilla 
245 1 0 |a Baktérium izolátumok hatása a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartására  |h [elektronikus dokumentum] /  |c Lilla Dékány 
246 1 0 |a Antioxidant capacity retention of anaerob fermented silages affected by different bacterial strains  |h [elektronikus dokumentum] 
260 |c 2018 
520 3 |a A Föld népességének táplálásában nélkülözhetetlen szerepet játszanak a kérődző haszonállatok. Közülük is kiemelendő a szarvasmarha, melyet az élelmiszeripar sokoldalúan hasznosít; főként a húsiparban és tejiparban játszanak fontos szerepet. Kiemelten fontos, hogy a szarvasmarha állomány minőségileg is megfelelő takarmányozásban részesüljön az év minden szakaszában, ezáltal nem csak az állatok vállnak egészségesebbé és ellenállóbbá, de a belőlük készített élelmiszeripari termékek minősége is jelentősen javítható. Erre megoldást biztosíthat a silózás folyamata során létrejövő szilázs, mely a takarmánynövények természetes úton történő anaerob konzerválása által jön létre. Mivel a takarmánynövények tejsavas erjedésének folyamata spontán lassan megy végbe, napjainkban már megtalálhatóak a kereskedelmi forgalomban olyan oltóanyagok, melyek a silózás szempontjából előnyös körülmények megteremtésére és a folyamat felgyorsítására képesek. Kísérleteink megkezdésekor célul tűztük ki, hogy a szilázst olyan általunk izolált baktérium törzsekkel tartósítsuk, melyek esetében a forgalomban lévő inokulumokhoz képest is növekszik a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartása, ugyanakkor a takarmányozás és a hosszú távú tárolás szempontjából is megfelelő szerves sav összetételt biztosítsanak. A kísérleteink során különböző izolált baktérium törzsekkel oltottuk be a szilázsokat, melyeket anaerob, lezárható üvegekben tároltunk szobahőmérsékleten. A 30 naponta történő mintavételezés során figyelemmel kísértük a szilázsban bekövetkező pH, szerves sav összetétel és antioxidáns kapacitás változását 120 inkubációs napon keresztül. Munkánk során a szerves sav összetétel meghatározása HPLC készülékkel, míg az antioxidáns kapacitás meghatározását FRAP módszerrel végeztük. 
650 4 |a Természettudományok 
695 |a antioxidáns kapacitás 
695 |a kérődzők 
695 |a silózás 
695 |a szerves sav összetétel 
695 |a szilázs 
695 |a tejsavbaktérium törzsek 
700 1 |a Kós Péter  |e ths 
856 4 0 |u http://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73363/1/2018_D%C3%A9k%C3%A1ny_Lilla_V1VS66_SZ.pdf  |z Dokumentum-elérés