Gondolkodni ér! - avagy a kogníció hatása az álhírek felismerésére - Győry Réka; Faragó Laura (SZTE BTK Pszichológiai Intézet Szeged, 2023)
Az álhírek erős befolyással bírnak a gazdasági, politikai életre és hétköznapjainkra egyaránt, így valódi társadalmi problémát jelentenek. Kutatásunk célja annak vizsgálata, hogy milyen pszichológiai tényezők befolyásolják az igaz- és hamis hírek megkülönböztetésének képességét, valamint célul tűztük ki e folyamat leírását egy kognitív útmodell kialakításával. Emellett a gondolkodási folyamatok egy eddig nem vizsgált aspektusával, a lezárás iránti igénnyel összefüggésben is vizsgáltuk az álhírfelismerést. A kutatás kényelmi mintavétellel (N = 295), online kérdőív segítségével zajlott. A kérdőívben vizsgáltuk a hírek valóságtartalmának felismerését, a kitöltők kognitív lezárás iránti igényét, kognitív reflexiójukat, kognícióigényüket, valamint konspirációs mentalitásukat, majd útmodell-elemzés segítségével teszteltük hipotéziseinket. Eredményeink alátámasztották a feltételezett útvonalmodellt: a kognitív reflexió növelte a hamis és igaz hírek megkülönböztetésének képességét, míg a kognícióigény, valamint a lezárás iránti igény a kognitív reflexió hatásán keresztül befolyásolta az álhírek pontos megítélését. A hírek helyes megítélésére negatív hatást gyakorolt a konspirációs mentalitás: azaz minél gyakrabban feltételez valaki összeesküvést, annál inkább romlik az álhír-detekció képessége. A kutatás erőssége, hogy közös modellben vizsgálja azokat a kognitív pszichológiai konstruktumokat, amelyek befolyásolják az álhírek és az igaz hírek megkülönböztetésének képességét, valamint elsőként teszteli a lezárás iránti igény összefüggését az álhír-detekcióval. Rámutat az alapos információfeldolgozás, és az arra irányuló motiváció jelentőségére, és fő üzenete, hogy a gondolkodásra és a lezárásra való motiváció és képesség jelentős hatást gyakorol arra, hogy ellenállóak leszünk-e az álhírekkel szemben.
Keywords: Társadalomtudományok; Pszichológia