Political enemy-construction through the 2020 COVID-19 crisis-narrative and the 2022 Russian-Ukrainian conflict narrative - Szabó Palócz Orsolya (2022)
Jelen tanulmány az ellenségképző retorika természetének egy speciális szegmensét, az ellenségképzésnek – tágabb értelemben a politikai diskurzusok valóságkonstruáló jellegének – a hatalmi viszonyokkal kapcsolatos összefüggéseit vizsgálja, mindenekelőtt a COVID19 járványhoz, valamint a közelmúltban kirobbant ukrán-orosz konfliktushoz kapcsolódó válságnarratívák tanulmányozásán keresztül. A vizsgálódás elméleti keretét a plebiszciter vezérdemokrácia koncepciója adja, amelyet annak módszertani realizmusa tesz igazán alkalmassá a jelenség vizsgálatára. Az esettanulmányi vizsgálódás szűkebb területét az Orbán Viktor miniszterelnöknek a koronavírus-járványhoz kapcsolódó felszólalásai által meghatározott válságnarratíva jelenti, a miniszterelnök 2020. szeptember 1. és 2020. december 31. közötti időszakban elhangzott beszédeinek, felszólalásainak és interjúinak közelebbi vizsgálatán keresztül, kiegészítve a miniszterelnök 2022. február 24-e (az ukrán-orosz fegyveres konfliktus kirobbanása) és 2022. április 3-a (a magyarországi országgyűlési választások) közti időszakban elhangzott nyilvános megnyilvánulásaival, elsősorban a hatalmi-politikai vonatkozások feltérképezésére, illetve a politikai ellenségképzés technikáinak beazonosítására fókuszálva.
Keywords: Társadalomtudományok; Politikatudomány; Média és kommunikáció