Investigation of the nutritional and health values of apple land varieties

In our research, we sought to answer the question whether the health-protecting values attributed to land varieties in folk medicine can be substantiated by laboratory analyses. In our experiments, nutritional (sugar and acid components) and health values (total antioxidant capacity and total polyph...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Király Ildikó
Kovács Gyula
Bandi Attila
Lakatos Erika
Kapcsándi Viktória
Székelyhidi Rita
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - alma, Termőföld, Táplálkozástudomány - kutatás
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/82158
LEADER 02238nab a2200289 i 4500
001 acta82158
005 20231009095853.0
008 231009s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Király Ildikó 
245 1 0 |a Investigation of the nutritional and health values of apple land varieties  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Király Ildikó 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 32-40 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 
520 3 |a In our research, we sought to answer the question whether the health-protecting values attributed to land varieties in folk medicine can be substantiated by laboratory analyses. In our experiments, nutritional (sugar and acid components) and health values (total antioxidant capacity and total polyphenol content) of eight apple land varieties were examined. Half of the land varieties investigated reached the fruit quality of the control ‘Golden Delicious’. Due to their very favorable glucose-to-fructose ratio, the consumption of ‘Bordás alma’, ‘Nyári édesalma’, ‘Jóalma’ and ‘Kapitány alma’ is more favorable in the diet of diabetic patients. The antioxidant capacity of ‘Pirosló bőralma’ and ‘Jóalma’, as well as the polyphenol content of ‘Piros pogácsa alma’, ‘Kapitány alma’ and ‘Vasalma’ are outstanding, two to three times higher than those of the control varieties. Land varieties with a favorable sugar composition and high antioxidant and polyphenol content can be used as functional foods. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - alma, Termőföld, Táplálkozástudomány - kutatás 
700 0 1 |a Kovács Gyula  |e aut 
700 0 1 |a Bandi Attila  |e aut 
700 0 1 |a Lakatos Erika  |e aut 
700 0 1 |a Kapcsándi Viktória  |e aut 
700 0 1 |a Székelyhidi Rita  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82158/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_ksz_01_032-040.pdf  |z Dokumentum-elérés