Hazai borok aminósavtartalmának papírkromatográfiás vizsgálata

Die Verfasser untersuchten den freien Aminosäuregehalt von verschiedenen Orten stammenden verschiedenen Weinsorten, mit papierchromatographischer Methode. Sie stellten in jedem Wein die Anwesenheit von Lysin, Asparaginsäure, Glykokoll, Treonin, Alanin, Prolin, Tyrosin und Leucin fest. Im grössten Te...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Lásztity Radomir
Bíró Géza
Nedelkovits János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1961
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 7 No. 11-12
Kulcsszavak:Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - bor, Élelmiszervizsgálat - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81957
LEADER 02657nab a2200289 i 4500
001 acta81957
005 20231003132905.0
008 231003s1961 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Lásztity Radomir 
245 1 0 |a Hazai borok aminósavtartalmának papírkromatográfiás vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Lásztity Radomir 
260 |a Műszaki Könyvkiadó  |b Budapest  |c 1961 
300 |a 339-343 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 7 No. 11-12 
520 3 |a Die Verfasser untersuchten den freien Aminosäuregehalt von verschiedenen Orten stammenden verschiedenen Weinsorten, mit papierchromatographischer Methode. Sie stellten in jedem Wein die Anwesenheit von Lysin, Asparaginsäure, Glykokoll, Treonin, Alanin, Prolin, Tyrosin und Leucin fest. Im grössten Teil der Weine wiesen sie die Anwesenheit von Cystin, Glutaminsäure, und Methionin nach; Histidin, Serin, Valin und Phenylalanin kommen im grössten Teil der Weine im freien Zustande nicht vor. The content of free amino acids of Hungarian wines originating from various types, various regions was examined by the authors with the aid of paper chromatography. The presence of lysine, aspartic acid, glycine, threonine, alanine, proline, tyrosine and leucine was detected in every wine sample. Also the presence of cystine, glutamic acid and methionine could he detected in the majority of wines, while histidine, serine, valine and phenylalanine proved to he absent in most of the examined wine samples. Les auteurs ont étudié par la Chromatographie au papier la teneur en aminoacides libres de vins de différents provenant de divers endroits Ils ont établi dans chaque vin la presence des aminoacides suivants: lysine acide aspartique, tréonine, alanine, proline, tyrosine et leucine. Dans la grande majorité des vins ils ont démontré la presence des aminoacides cystine, acide glutamique et méthionine, tandis que Phistidine, la serine, la valine et la phenylalanine ne se trouvent pas á l’état libre dans la pluspart des vins. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - bor, Élelmiszervizsgálat - módszer 
700 0 1 |a Bíró Géza  |e aut 
700 0 1 |a Nedelkovits János  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81957/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_11-12_339-343.pdf  |z Dokumentum-elérés