Vanillin és bourbonal megkülönböztetése papiros kromatográfiás módszerrel
Zum Nachweis von Vanillin und B ourbonal nebeneinander (in V anillinzucker un d anderen lebensm ittelindustriellen P rodukten) ist die p ap ierchrom atographische M ethode vo rteilh aft anw endbar. Die Flecke des alkoholischen E x tra k te s der zu prüfenden S ubstanzen au f F ilterpapier W h atm an...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Műszaki Könyvkiadó
Budapest
1958
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
4 No. 7-8 |
Kulcsszavak: | Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/81798 |
LEADER | 02341nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta81798 | ||
005 | 20230927121459.0 | ||
008 | 230927s1958 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Ravasz László | |
245 | 1 | 0 | |a Vanillin és bourbonal megkülönböztetése papiros kromatográfiás módszerrel |h [elektronikus dokumentum] / |c Ravasz László |
260 | |a Műszaki Könyvkiadó |b Budapest |c 1958 | ||
300 | |a 181-185 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 4 No. 7-8 | |
520 | 3 | |a Zum Nachweis von Vanillin und B ourbonal nebeneinander (in V anillinzucker un d anderen lebensm ittelindustriellen P rodukten) ist die p ap ierchrom atographische M ethode vo rteilh aft anw endbar. Die Flecke des alkoholischen E x tra k te s der zu prüfenden S ubstanzen au f F ilterpapier W h atm an № 0 w erden m it P etro läth er auseinandergezogen; dabei b e trä g t der R f W ert des B ourbonais das D oppelte des Vanillins. Zum E ntw ickeln erwies sich als Sprühreagens salzsaure H ydrazinsulfatlösung am geeignetsten. A uf dem entw ickelten C hrom atogram m sind die Flecken des V anillins wie auch diejenigen des Bourlponals zitronengelb un d im U. V. L ich t gelbbraun. The chrom atographic m ethod proved to be suitable for th e detection of vanillin an d bourbonal in th e presence of each other (in pow derized sugar arom atized b y vanillin an d in other food preparations). On developing th e ethanolic solution of th e substances to be exam ined b y petroleum ether on W hatm an № 0 filter paper, bourbonal show ed R f values over th e double value of th a t of vanillin. As a developing spray, a hydrochlorich acid solution of hydrazine sulphate gave b est results. The spots of b o th vanillin and bourbonal on the developed chrom atogram s were lem on yellow in daylight and yellowish brow n in u ltrav io let light. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer | ||
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81798/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_07-08_181-185.pdf |z Dokumentum-elérés |